4 minutter å lese

Toppmobiler i forkledning: Vi har prøvd Sony Xperia XZ1 og XZ1 Compact

Fikk du med deg muskelbunten av en mobiltelefon Sony lanserte denne sommeren? Xperia XZ Premium er nøyaktig hva den høres ut som – nemlig en av de raskeste og mest imponerende mobilene vi har testet.

Nå har Sony nettopp avduket sine to neste mobiler … som vi allerede har fått prøve. Xperia XZ1 og Xperia XZ1 Compact er småbrødrene til XZ Premium, i størrelse og pris. Men mer enn forskjellene er det mest slående hvor mye som er likt.

Her får du kort sagt like god ytelse – samt funksjoner som «Super slow motion» og en helt ny 3D-skanner – i en mindre og litt mer diskret innpakning.

Lynkjapp

Både XZ1 og XZ1 Compact har faktisk stort sett nøyaktig den samme innmaten som XZ Premium – inkludert 4 GB RAM og den lynkjappe Snapdragon 835-prosessoren.

Den nye Motion Eye-kamerateknologien er også på plass. Denne hjelper deg blant annet med å treffe på timingen med bilder, og muliggjør saktefilm med hele 960 bilder per sekund.

Selv den minste og rimeligste av dem, XZ1 Compact, kan altså yppe med Sonys eget flaggskip i ytelse og funksjoner. Forskjellene ligger hovedsakelig i skjermen og konstruksjonen – og, selvsagt, størrelsen.

XZ1 Compact (til venstre) og XZ1.

XZ Premium har en 4K HDR-skjerm på 5,5 tommer. XZ1 er litt mindre, med 5,2 tommer, full HD og HDR. Compact-skjermen på sin side måler 4,6 tommer og har HD-oppløsning, men ikke HDR.

HDR står for High Dynamic Range, og finnes fortsatt i de færreste mobiler – eller selv tv-er. HDR-skjermer kan, kort sagt, vise dypere mørke, sterkere lys og mer naturtro farger enn andre. Det er fortsatt såpass nytt at det ikke engang finnes så mye HDR-innhold ennå, men på det som finnes ser du virkelig forskjell.

Fra venstre: Xperia XZ1 Compact, Xperia XZ1 og Xperia XZ Premium

Skjermene i alle modellene er laget med Gorilla Glass 5, som det skal mye til å knuse. Materialet ellers er forskjellig mellom hver av dem.

Kroppen til XZ1 er skåret ut av ett stykke aluminium, som strekker seg over på sidene uten skjøter. Mønstrene du ser på begge sider er faktisk antennene – som det totalt er fire av, for å sikre suveren dekning. XZ1 Compact er laget med plast og glassfiber. Det gjør den litt lettere, men uten å miste kvalitetsfølelsen.

En annen forskjell er at XZ1 Compact kommer med 32 GB lagringsplass, mot 64 på de andre. Men alle kan utvides med et 256 GB-minnekort, som utligner forskjellene ytterligere.

Ved siden av prosessoren og en ganske «clean» Android-versjon, blir mobilene forresten enda kjappere gjennom smart programvare kalt Xperia Assist. Basert på bruksmønsteret ditt vil den spå hvilke apper og funksjoner du behøver, og automatisk aktivere/deaktivere dem.

Flere nye kamerafunksjoner

I «Super slow motion»-modus kan du gjøre korte filmopptak i 960 bilder per sekund, som betyr fire ganger så sakte film som du vanligvis kan få med en mobiltelefon. Det er veldig gøy å leke seg med:

… og kan gi vanvittig kule klipp:

Men kamerateknologien er også til hjelp når du tar «vanlige» bilder. Sony har introdusert noe de kaller «Predictive capture», som skal hjelpe til med å fange akkurat riktig øyeblikk på bilder. Når du tar et stillbilde tar den i virkeligheten en liten bildeserie, så du kan gå tilbake etterpå og velge det der ingen blunker. Den følger og forutser også bevegelser, for å ligge i forkant med autofokus.

Og en ny funksjon nå er at kamera automatisk knipser et bilde hvis noen plutselig begynner å smile. Du kan selvsagt velge om du vil ha disse tingene aktivert eller ikke.

En annen veldig spennende nyhet er en ny 3D-skanningsfunksjon, som er overraskende intuitiv i bruk. Du kan gjøre en fullverdig 3D-skan av et motiv; bare hold frem mobilen og følg instruksjonene på skjermen …

… og snart har du en modell:

3D-modellen kan du enten ha som et minne på mobilen akkurat som et bilde, eller anvende den, for eksempel som en AR-effekt.  Eller du kan skanne hodet til kjæresten din og gå på biblioteket og 3D-printe det.

En forskjell mellom XZ1 og XZ1 Compact er forresten selfie-kameraet. Siden sistnevnte er en mindre mobil og dermed enklere å ha med seg i lomma, er den tenkt å være mer attraktiv for de med en aktiv livsstil, og som tar mange bilder og gruppe-selfier – på en fjelltopp, for eksempel. Frontkameraet har derfor 120 grader vidvinkel, vesentlig større enn på XZ1.

Når det er sagt er begge mobilene flotte å ha med på tur. De er slitesterke, og tåler både vann og støv etter IP68-standarden.

Oppgrader uten å gå opp i størrelse

Xperia XZ1 og XZ1 Compact er kanskje «småbrødrene» til en imponerende topptelefon, men Sony går likevel ikke på kompromiss med spesifikasjonene.

Ikke minst, i en tid der mange av de beste mobilene er enorme, er dette dermed gode alternativer for dem som vil oppgradere uten å gå opp i størrelse.

Begge mobiler kommer i fire farger – varianter av hvit/sølv, sort, blå og rosa.