3 minutter å lese

Steve Jobs forutså internett for 30 år siden – men Arthur C. Clarke slo ham med ti år

Mye har vært sagt om Apple-gründer Steve Jobs etter hans død, både positive og negative ting.

Det er imidlertid lett å glemme at Jobs, hersketeknikker til tross, hadde veldig mye for seg – spesielt som teknovisjonær.

Nettstedet Longform har nylig publisert et svært lesverdig intervju med Jobs fra Playboy i 1985. Det fantes faktisk ganske mange som leste Playboy for artiklenes skyld!

Bare året før hadde Apple sluppet sin Macintosh – en milepæl for både Apple og Jobs, som skjønte verdien av markedsføring. Lanseringen ble markert med den nå ikoniske «1984»-reklamen, som regissert av Ridley Scott lånte tungt fra George Orwells dystopiske roman med samme tittel:

Til tross for den massive oppmerksomheten rundt datamaskinene (denne reklamen ble sendt under Super Bowl) var det i 1985 fortsatt svært få som eide sin egen datamaskin, mye på grunn av høy pris og begrensede bruksområder.

Og enda færre brukte den til å kommunisere med andre.

Internett var i 1985 et nettverk som hovedsakelig var begrenset til militæret og enkelte universiteter. Den da 30 år gamle Jobs så imidlertid langt forbi dette, og sa i intervjuet at ikke bare vil datamaskiner være «essensielle i de fleste hjem».

Ikke nok med det, de ville alle sammen være knyttet sammen i et «nasjonalt nettverk» (trodde han ikke det skulle bli internasjonalt?), der folk kunne dra nytte av en ekstrem mengde samlet kunnskap.

– Vi er helt i starten av det som kommer til å bli et virkelig stort gjennombrudd for folk flest, like stort som telefonen selv, sa Jobs.

Når Playboy spør om hvordan gjennombruddet vil arte seg, regner Jobs med at fremskrittet vil overraske alle – også ham:

– Jeg kan bare begynne å spekulere. Vi ser mye av det i denne industrien. Du vet ikke nøyaktig hva som blir resultatet, men du vet at det er noe veldig stort og noe veldig bra.

Som Jobs påpeker litt videre i intervjuet, var det imidlertid en tøff jobb å selge datamaskiner – som kunne koste 3000 dollar – basert på slike luftige fremtidsvisjoner.

Også internt i Apple slet Jobs med å bli hørt – noe som gjorde at han litt senere samme år som intervjuet ble gjennomført måtte forlate selskapet til fordel for sitt nye selskap NeXT.

Før det rakk han imidlertid blant annet å ta en tur til Lund i Sverige, for å prate om sine visjoner om datamaskiner til bruk i utdanning. Om ikke annet en artig video for å se på hvordan han ble mottatt av svenskene i 1985:

Steve Jobs var imidlertid ikke den eneste som hadde gode evner til å se inn i fremtiden. Mange andre hadde også før ham snakket om hvordan et nettverk, ikke ulikt dagens internett, kunne samle folk via datamaskinene deres.

En yndet drøm spesielt blant mange forfattere av science fiction – og av dem var kanskje Arthur C. Clarke den aller mest tydelige.

Forfatteren, som står bak klassikere som «2001: En romodyssé», spådde allerede på 40-tallet at mennesker ville lande på månen før 1970. I 1962 snakket han også om at vi ville få et «globalt bibliotek» før 2005.

Og hør bare på hva han sier i dette intervjuet fra 1974, om hvordan alle hus i 2001 vil ha en datamaskin koblet til et verdensomspennende nett.