Foto: Orrb

3 minutter å lese

Stressa på jobb? Spør sjefen om en sove-pod!

Du er ikke alene om å føle at øyelokkene føles ekstra tunge når mørket faller på lenge før arbeidsdagen engang er omme.

Uansett hvor fristende det enn føles å legge seg ned under pulten for en aldri så liten cowboystrekk, er det kanskje ikke så populært hos kollegaene dine?

Vel, da er det kanskje på tide å gå til sjefen din og snakke varmt om den heteste, nye trenden innen arbeidseffektivitet: Slapp-av-pods!

Slapp av - på jobb! Det er bra for deg, mener produsenten av denne kapselen. Foto: Orrb
Slapp av – på jobb! Det er bra for deg, mener produsenten av denne kapselen. Foto: Orrb

Svært få normale mennesker evner nemlig å jobbe effektivt gjennom en hel arbeidsdag. Spesielt ikke om man sitter i et åpent kontorlandskap, der man hele tiden må være tilgjengelig for alle – både kollegaer som kommer innom pulten, men også via de mange elektroniske kanalene som leder verden til skjermen din.

– Etterhvert som selskaper oppfordrer sine ansatte til å omgås hverandre i åpne kontorlandskap, risikerer de å overdrive ting til det punktet at det går utover de ansattes personlige rom, sier Lee McCormack, gründer av Orrb Technologies, til Co.Exist.

McCormack er en av stadig flere som nå snakker varmt om viktigheten av pauser i en effektiv arbeidshverdag.

– For ti år siden, var det 50-50 hvorvidt vi egentlig trengte dette. Nå er det nesten en ren nødvendighet, ettersom vi hver dag blir bombardert av informasjon. Vi trenger nå litt privatrom på kontoret, sier McCormack.

Og om man først skal ta en pause, er det jo ingenting i veien med å gå hele veien?

I en Orrb-kapsel kan man ifølge produsenten koble helt av, takket være støyfiltrereringen som holder kontormaset på trygg avstand. Inni kapselen ligger du komfortabelt, med frisk og ekstra oksygenrik luft. Når døren lukker seg, kan du følge en pusteøvelse etter anvisningene på skjermen foran deg – før du ledsages gjennom en femminutters meditasjonsøvelse.

Om du heller vil gjøre noen andre hjerneøvelser, er det fritt fram mellom diverse selvutviklingsøvelser. Hva sier du for eksempel til et program som gjør deg flinkere til å tale i offentlighet?

– Vi leder folk fram til et punkt der de er virkelig fokuserte, og derfra kan vi levere innhold som kan være knyttet til læring eller selvutviklining, sier McCormack, som lanserer Orrb-kapselen i løpet av våren til den nette sum av 10.000 dollar.

Kjenner vi oss selv rett på stressende dager, er det en viss fare for at komfortnivået i en slik kapsel kan bli såpass høyt at vi … sovner.

Heller ikke det alternativet er så dumt, skal vi tro forskerne. En liten lur på mellom ti og tretti minutter i løpet av arbeidsdagen kan nemlig gjøre underverker – blant annet har NASA påvist en 54 prosent høyere årvåkenhet blant piloter etter at de har fått sove i 40 minutter.

Det er noe den mer soverelaterte slapp-av-kapselen CalmSpace fra Haworth kanskje kan hjelpe til med.

Allerede har selskaper som Ben & Jerry, Huffington Post og den franske telecom-giganten Orange tatt i bruk disse i kontorene sine:

Framoverlente selskaper som Google og Oracle har i en årrekke også brukt slapp-av-kapselen EnergyPod fra Metronaps – og de som tar den i bruk sverger til økt produktivitet og mindre behov for store mugger med kaffe gjennom arbeidsdagen.

Kanskje du får nok gode argumenter her til at sjefen til kan løsne litt opp på kontorbudsjettet?