6 minutter å lese

Super Mario Run til iPhone: Alt du trenger å vite!

Nintendo har nå sluppet spillet svært mange har ventet på – Super Mario Run – og denne gangen er det ikke til en Nintendo-maskin.

Med Super Mario Run hopper den kjente og kjære rørleggeren Mario for første gang over på iPhone og iPad … og det er all grunn til å glede seg.

Her er alt du trenger å vite om spillet – som til tross for sin lansering sent på året ganske sikkert blir et av de aller mest spilte på iPhone i 2016.

Last ned «Super Mario Run» til iPhone og iPad

Denne saken vil bli løpende oppdatert med smarte tips og triks om «Super Mario Run» etter lansering. Funnet noe kult i spillet? Del med oss i kommentarfeltet!

Du kan laste ned gratis

«Super Mario Run» er gratis å laste ned, slik at du enkelt kan prøve spillet og se om det er noe for deg.

I gratisversjonen får du spilt en liten stund – men så må du betale rundt en hundrelapp for å låse opp resten. Dette er til gjengjeld det eneste du trenger å betale –spillet skal ikke ha flere mikrotransaksjoner.

mario

I Super Mario Run handler alt om hopping

Super Mario er godt vant til å hoppe, men aldri før har spensten hans blitt satt like mye på prøve som i «Super Mario Run».

Mangelen på fysiske knapper gjør det nødvendig å spille litt annerledes enn med de vanlige håndkontrollerne Nintendo er vant med. Spillet føyer seg derfor pent inn i en stolt tradisjon på iPhone, der figuren på skjermen løper helt av seg selv.

Det eneste du styrer er dermed selve hoppingen, ved å trykke på skjermen. Hvor høyt Mario hopper avhenger av hvor lenge du holder inne på skjermen, og om du synes det høres latterlig enkelt ut har du ennå ikke fått bryne deg på spillet.

vegghopp

Trykker du lenge, hopper Mario høyt, og et lett trykk gir et kort hopp. Heldigvis er Mario en smart fyr, så enkelte utfordringer (som å hoppe over små grøfter og fiender) fikser han greit på egenhånd. Du kan trykke igjen midt i et hopp for å gi Mario en liten spinn, og for å gjennomføre vegghopp må du trykke raskt for hver gang han treffer veggen.

Som alltid i Mario-spill handler det hele i stor grad om god timing på hoppene. Ikke bare om du skal overleve gjennom banene, men også om du vil ha tak i de mange skjulte hemmelighetene.

Du kan spille med bare én hånd

Ettersom du ikke trenger mange forskjellige knapper for å spille, blir ikke bare spillet tilgjengelig for langt flere – men du kan også spille det med én hånd.

Dermed er spillet perfekt for å slå i hjel tiden for eksempel på offentlige transportmidler … til og med på stappfulle busser der du må holde deg fast med den andre hånden.

For å vise hvor enkelt det er å spille med én hånd, har Nintendo laget denne videoen der Mario-skaper Shigeru Miyamoto demonstrerer det nye spillet … som han selvfølgelig har vært med på å lage:

Det er mange hemmeligheter!

Selv om du kan spille «Super Mario Run» med bare én hånd, trenger ikke det bety at spillet ikke har noe å by på også for avanserte spillere …

Tvert imot: Vi hadde nemlig ikke snakket om et ekte Mario-spill om det ikke hadde vært skjult mange godbiter rundt om i banene, som det krever litt ekstra kløkt og skills (les: mye øving) for å nå.

mario1

De lettest tilgjengelig gjenstandene er alle myntene som er strødd rundt på brettet, men du kan også få andre mer givende ting om du stanger hodet i de klassiske «?»-boksene.

I tillegg til den vanlige soppen som gjør deg stor, kan du også få en boble (som lar deg sveve bortover) og en stjerne (som gjør deg udødelig).

stjerne

Du får hjelp av omgivelsene

Av og tid kan det være greit å skru ned tempoet litt … spesielt om du har noe ekstra vanskelig fore.

Dette har Nintendo tatt høyde for i banedesignet, og har taktisk lagt ut både pauseblokker (som Mario kan stå på for å stoppe å løpe litt), samt «bakover»-blokker som lar deg hoppe bakover (noe som ofte trengs for å nå enkelte hemmeligheter).

reverse

Å skli gir deg mer fart

Når du setter utfor en bakke, vil Mario begynne å skli av seg selv. Det gir deg økt fart, noe som igjen gir deg en rekke fortrinn:

Sklir du i full fart, vil Mario automatisk også ta kverken på fiendene som måtte stå i hans vei.

Men den økte farten gjør også at du får ekstra tilsprang til et hopp – se derfor opp for eventuelle overraskelser og hemmeligheter på slutten av lange rutsjebaner. Kanskje kan de bare nås om du har god nok fart?

slide

Det går på tid!

Ikke tro at dette blir en fullstendig stressfri affære …

Tiden løper nemlig raskt fra deg – og det gjelder derfor å ikke somle for mye på veien. Noe som altså er mulig, selv om Mario løper helt av seg selv.

Spillet har tre moduser

Hoveddelen av «Super Mario Run» heter «World Tour», og her spiller du alene gjennom seks verdener som har fire brett hver – totalt har spillet altså foreløpig 24 brett.

Men det er også en annen modus, «Toad Rally», som du kan låse opp med Rally tickets som er opptjent gjennom «World Tour». I denne modusen kan du løpe om kapp gjennom egne baner mot både venner og ukjente. I tillegg til å kjempe om førsteplassen, kan du også gjøre ekstra spektakulære hopp – som gir deg ekstra belønninger.

Disse kan igjen brukes for å låse opp elementer i den tredje modusen, «Kingdom Builder». Her kan du bygge din egen verden med mynter du har tjent i «Toad Rally». Og om du får noen highscores der, vil det gjøre at flere Toads flytter inn i kongedømmet du selv bygger.

super-mario-run-game-modes

Du må være på nett!

For å unngå piratkopiering av «Super Mario Run», har Nintendo satt som krav av telefonen må være på nett for at spillet fungerer. Vi har testet å starte en bane med telefonen i flymodus, og får da bare beskjed om å «finne et sted med bedre dekning». Får håpe at det er gratis wi-fi på neste flytur!

Det kommer på Android også

Selv om «Super Mario Run» lanseres først til iPhone og iPad, vil det også komme til Android også. Når det skjer vet vi ikke – men forhåpentlig er det ikke lenge til …

Har du noen kule tips eller triks vi bør vite om? Er det gjemt bort noen spesielt kule hemmeligheter? Tips oss i kommentarfeltet!

Last ned «Super Mario Run» til iPhone og iPad