Demonstrasjon av Samsung Gear VR på MWC i Barcelona. Foto: Mikael Lunde

4 minutter å lese

Fremtiden til kunstig intelligens og VR – og annet snadder fra SXSW 2016

(AUSTIN): Hvordan bruker du sosiale medier om noen år? Hvordan opplever du underholdning, får nyheter, bestiller mat eller reiser til jobb? Og hvor snart bør du egentlig frykte robot-apokalypsen?

Forrige uke var noen av verdens beste hoder innen innovasjon og interaktive medier samlet i Austin, Texas, for årets South by Southwest (SXSW) – for å utveksle ideer, få inspirasjon og få med seg de siste trendene. Til og med sjefen selv var der:

obama
Via Giphy.

Medienes fremtid og bruken av sosiale plattformer er fortsatt viktige temaer – faktisk mer enn noensinne. Skarer av dem som bidrar til å fortette jungelen av innhold på nettet stod i køer for å høre om personliggjøring, engasjement, mikrobetalinger og innholdsmarkedsføring.

Mer spennende for hvermannsen er kanskje big data, tingenes internett, wearables, blockchain, bitcoin, sporing og kryptering, selvkjørende biler, hyperloop, romteleskoper og veien til Mars. Mye av dette vil du kunne lese mer om på Link.no i tiden som kommer.

Men aller mest snakket en kanskje om virtuell virkelighet (VR) og kunstig intelligens (AI). Disse er i ferd med å slå gjennom nå.

– Kunstig intelligens baserer seg på flere eldgamle teknologier. Men nå har vi maskinkraften, og ikke minst mangfoldet av data, som skal til for å faktisk utrette noe, sier Kris Hammond, professor i informatikk ved Northwestern University, på et av panelene.

Et av de kuleste, konkrete eksemplene er det en nordmann som står bak – han samme som også var en av hjernene bak Siri. Nå lager Dag Kittlaus en AI i nettskyen, som vil la deg prate med internett, og forvente fornuftige svar.

sxsw-1

Men hvor smarte er egentlig maskinene, og kan de sies å tenke på samme måte som mennesker?

– Det finnes ikke en AI i dag som kan se en tekst og virkelig forstå hva som foregår. Det kan komme, men det er utrolig vanskelig. Å kjenne igjen en katt er ingenting mot å forstå et avsnitt, sier Hammond.

Les også: En robot gikk inn i en bar … og ingen lo. Kan en AI være morsom?

Flere på SXSW påpeker imidlertid at styrken til AI ligger nettopp i maskinens annerledeshet. Den lar seg ikke distrahere eller hisses opp. Den påvirkes ikke av «the heat of the moment», som de sier.

Men når alt dette er sagt: Hammond, som de fleste andre med peiling på teknologien, tror det er et spørsmål om tid før en AI vil bli god på menneskelige oppgaver også:

– Vi vil komme til et punkt der maskinen er på nivå med oss på alle måter.

Når det gjelder virtuell virkelighet, var det spådd at det ville komme på massemarkedet allerede i fjor.

Men nå skjer det: Samsung selger eller gir bort sitt Gear VR-headsett sammen med Galaxy-telefonene, Sony jobber med VR for PlayStation 4, og til pc er både Oculus og HTC Vive på vei ut.

Les også: «Sjukt fett!» Nok en gang lar vi oss imponere av HTC Vive

Kevin Kelly, en av grunnleggerne av magasinet Wired, tror VR er «den neste plattformen etter smarttelefoner». Det handler ikke bare om underholdning: det kan like fullt revolusjonere arbeidslivet.

Spesielt når han også inkluderer AR – augmented reality, eller utvidet virkelighet – i definisjonen. Her stenges ikke virkeligheten ute, men du kan snarere få opp virtuelle bilder, video og hologrammer inne i synsfeltet (du kan lese om forskjellen her).

– Jeg tror vi får dette på kontoret. Det vil erstatte pc-skjermene, sier Kelly fra SXSW-scenen.

VR er en av teknologiene han greier ut om i sin kommende bok, «The Inevitable», som omhandler de tolv viktigste tech-trendene akkurat nå. Når det gjelder underholdning, er han ikke i tvil om at VR vil være en milepæl.

– Du husker ikke innholdet som noe du så, men som noe som skjedde med deg. 

Les også: Mer enn bare spill: Ti områder VR kan revolusjonere

Når en får på plass virtuell tilstedeværelse av andre mennesker, der en kan få øyekontakt og prate normalt, da er det ingen vei tilbake til vanlige skjermer.

– Det blir det mest sosiale av alle sosiale medier, spår Kelly.

 

NB: Toppbildet er ikke fra SXSW, men fra Mobile World Congress i Barcelona i februar. Foto: Mikael Lunde