4 minutter å lese

Slik tar du bedre mobilbilder

I tidligere tider måtte en kanskje pakke frem speilrefleksen når årets familiebilde skulle tas – men i dag har de fleste allerede et veldig godt mobilkamera, som er langt mer tilgjengelig.

Det er et gammelt fotograf-jungelord som sier at «det beste kameraet er det du alltid har med deg». Og der er det ingen som slår mobilen.

A photo posted by Heidi Husby (@sofialoren) on

Så fremt du ikke har brukt opp batteriet har mobilen et kjempepotensial for å kunne ta ordentlig gode bilder — men som alltid er det kjekt å vite hva man gjør.

Derfor har vi spurt en av landets dyktigste fotografer om noen enkle tips og triks.

Christian Roth Christensen (36) er en erfaren fotograf med allsidig bakgrunn blant annet fra Dagbladet, Visit Norway, bolig- og portrettfoto. I førjulsinnspurten har han følgende råd til alle som ønsker å ta bedre bilder med mobilen:

FINN LYSET

– Du må finne det gode lyset. Dette er faktisk noe av det viktigste å tenke på når du skal ta bilder med mobilen, spesielt innendørs, forklarer Christensen.

De fleste mobilkameraer er ikke så lysfølsomme, og de beste bildene får du selvsagt utendørs i dagslys. Dette er det lite av nå på den mørkeste tiden av året, og derfor lønner det seg å tenke «lys» når bildene skal tas.

UNNGÅ MOTLYS

lys

Motlys, altså lys som kommer inn direkte bak den eller det du skal ta bilde av er et problem for mange mobiler. Når solen skinner i bakgrunnen vill den gjøre at personene på bildet blir mørkere.

– Dette kan du imidlertid kompensere for! Den beste gjør-det-selv-metoden er å ta en alternativ lyskilde, som en lommelykt, en lampe eller lignende, og bruke den til å lyse opp personene du vil ta bilde av. Du kan også bruke blitzen på mobilkameraet, selv om bildene kanskje blir litt «flate» av dette.

BRUK LYSET

Neste steg er selvsagt å bruke det lyset som er tilgjengelig.

– Kommer det for eksempel litt lys inn gjennom en åpning i gardinene eller et vindu, så bruk det. Prøv å plassere den eller det du vil ta bilde av i lyset, test ut forskjellige vinkler og se hva som funker.

GÅ NÆRMERE

avstand

Dette er et ganske generelt tips som gjelder stort sett alle bilder og alle situasjoner: Nesten alle bilder blir bedre om du tar et par ekstra steg.

– Skal du ta et portrett, altså ta bilde av en person, så lønner det seg å komme så nærme som mulig. Prøv også å flytte litt rundt på deg selv, og ta bilder fra forskjellige vinkler.

De fleste moderne mobilkameraer har også digital og kanskje til og med en optisk zoom. Det er vel og bra, men digital zoom vil forringe bildekvaliteten, og i tillegg må du holde mobilen svært stødig for å få et klart bilde.

TENK PÅ FORGRUNNEN

forgrunn

I stedet for å bare knipse i vei kan du prøve dette enkle tipset for å skape mer dybde i bildet:

– Plasser en liten ting i forgrunnen av bildet. Det kan være en liten dorullnisse på et bord, eller hva som helst. Når du plasserer noe i forgrunnen gjør du bildet mer tredimensjonalt og levende.

TREKK SAMMEN

Er det flere personer du skal ta bilde av? Prøv å skvise dem litt tett sammen, gjerne litt tettere enn det de selv synes er komfortabelt.

– Tenk også litt på posisjonen. Du kan flytte litt rundt på folk, prøv deg frem og plasser de høyeste bakerst og så videre.

FINN EN KUL VINKEL

Kom deg opp på en stol, heng ut av vinduet eller legg deg ned på gulvet.

– Her handler det om å leke og prøve seg frem. Husk at ikke alt trenger å være i vinkel eller rett på. Av og til kan en ny og uventet vinkel være med på å skape gode bilder.

eks-vinkelkreativ

Sjekk bildet under her, der bildet er tatt gjennom en tynn gardin:

eks-lekmedlysogforgrunn-oslogjennomgardin

BRUK FILTRENE

filter

De aller fleste mobiler kommer spekket med spennende muligheter for å redigere bildene etter at de er tatt.

– Prøv deg frem, test alle de forskjellige filtrene og se hva som fungerer best for deg.

JUSTER TIL NØDS EKSPONERINGEN MANUELT

Om du ikke har tilgang på gode lysforhold og absolutt MÅ ta bildet likevel, kan du lett justere eksponeringsnivået på mobilkameraet manuelt.

Dette fungerer både på iPhone og Android, og er enkelt: Trykk en gang på objektet du vil ha i fokus (dette er også måten du fokuserer manuelt på), men fortsett å holde fingeren inne på skjermen.

Dra deretter fingeren opp eller ned på skjermen, for å justere lysnivået tilsvarende opp eller ned.

eksp

Mange nye telefoner har også andre avanserte verktøy, som blant annet justering av hvitbalanse og HDR-funksjon – det skader aldri å lære seg disse funksjonene ved å leke med bildene.

Husk: Det er bedre å ta et bilde for mye enn for lite – du kan alltid slette de som ikke funket i ettertid!

 Alle bilder: Christian Roth Christensen