Foto: Apple

3 minutter å lese

Teknoåret 2015: Smartklokkene kommer!

Da Android Wear ble introdusert i fjor, ante vi at det kunne være slutt på tiden der smartklokker var noe obskurt, gjerne forbundet med stor størrelse, lite funksjonalitet og ikke minst dårlig batterikapasitet.

Likevel har det hele tiden vært en storfisk alle i smartklokkedammen – og de mange som står i vannkanten – har ventet begeistret på.

Nemlig Apple.

Og, som forventet, annonserte Apple sin Apple Watch (og ikke iWatch, som mange trodde) i fjor høst.

Foto: Apple
Foto: Apple

Når Apple Watch kommer på markedet i år, vil det mest sannsynlig fungere som en brekkstang for smartklokker generelt inn i massemarkedet.

Mens det fram til nå ikke har vært lett å finne en person med en smartklokke på seg ute i offentligheten – i hvert fall ikke her til lands – kan du banne på at det i løpet av året vil by på mange muligheter til å teste ut Apple-klokka en kollega har med seg på jobb, en kompis på bar, og så videre.

Et betimelig spørsmål i den sammenheng er når vi kan forvente at Apple Watch lanseres i Norge. Apple har selv signalisert at klokka skal slippes rundt april – men det gjelder bare på hjemmemarkedet i USA. Der er det nemlig såpass mange potensielle kjøpere, at det ifølge forståsegpåerne vil ta en liten stund før alle får sitt.

Dermed, som man kan se på de norske sidene for Apple Watch, er det nærmeste vi kommer en tidsangivelse på den norske lanseringen «i løpet av 2015». At folk som reiser på ferie til USA får henda sine først på et nytt Apple-produkt, er jo noe vi kjenner igjen fra lanseringen av iPhone og iPad.

Foto: Apple
Foto: Apple

Hva er det så man kan gjøre med en Apple Watch på armen?

Vel, du kan for det første se hva klokka er – det skulle vel bare mangle. Heldigvis kan du også tilpasse utseende på klokka etter egne preferanser, med etterhvert hundrevis av forskjellige «skjermbilder». I tillegg kan du hente inn relevante spesialfunksjoner på skjermen, enten det er værmelding, akskjeoversikt eller andre ting du måtte lure på der og da.

Foto: Apple
Foto: Apple

Du kan også motta mail, meldinger og telefonsamtaler om du har en iPhone, eller la den kjøre forskjellige tredjepartsapper – her vil det sikkert komme en hel haug med nyttige og unyttige tilbud etter at klokka er lansert.

Om du er av den sporty typen, kan klokka også måle pulsen din og oppfordre til en hel mengde aktiviteter – med diverse tilbakemeldinger som gjør at du ikke glemmer deg bort.

En ting den mangler, er imidlertid selvstendig GPS-funksjonalitet, slik mange av oss har i treningsklokkene våre i dag. For at den skal kunne måle GPS-lokasjonen din, må du også ha med deg en iPhone.

Som med alle andre nye ting Apple har lansert, er imidlertid dette bare starten – de vil garantert komme med med avanserte og forbedrede modeller av Apple Watch.

2015 er kanskje det store startåret på smartklokker – men tenk bare på hva vi kommer til å si om disse «vidunderne» når vi ser tilbake på starten om fem år?

Sony Smartwatch 3 er et tilfelle på en klokke som kanskje allerede har kommet et steg videre. Den Android Wear-baserte klokken ble vist i disse dager på CES-messen, og kunne da skyte av både GPS-funksjonalitet og hele to dagers batteritid.

Jepp, to dager uten lading er faktisk mye i smartklokkesammenheng:

Men hei, hvor langt har vi ikke allerede kommet fra det vi anså som ganske smarte klokker på 80-tallet?

I de kommende ukene vil vi kikke nærmere på noen av teknohøydepunktene vi kan forvente i 2015 – alle sakene i serien kan du lese her.