5 minutter å lese

Eksperter spår: Dette blir de 5 store teknologitrendene i 2017

Selv om ingen kan vite helt sikkert hva morgendagen bringer, er det noen spådommer som er verdt å høre på.

En av disse er Telenor Research sin rapport om teknologitrender vi kan vente oss i 2017Trendene som trekkes frem her er identifisert gjennom observasjoner og studier som utføres av Telenors fremste forskere på feltet.

– 2017 kan bli året der kunstig intelligens, Tingenes internett og chatroboter blir den «nye normalen». Ønsket om å digitalisere flere av våre daglige gjøremål, både privat og på jobb, bare øker, sier Bjørn Taale Sandberg, forskningsdirektør i Telenor.

Bjørn Taale Sandberg, teknologidirektør i Telenor spår fem store teknotrender i 2017 – og denne gangen er ikke VR med på lista.
Bjørn Taale Sandberg, teknologidirektør i Telenor spår fem store teknotrender i 2017 – og denne gangen er ikke VR med på lista.

I rapporten trekkes fem store og viktige teknotrender frem. Her får du vite mer om dem – og så får du selv avgjøre om du også har trua på dette i månedene fremover.

1. Etisk kunstig intelligens

Det er gjort imponerende fremskritt innen kunstig intelligens (AI). Maskinene kan stille kompliserte medisinske diagnoser, skrive nyheter, gi oss råd om hva vi skal spise til middag gjennom smarttelefonen (Siri!) eller vinne over mennesker i spill som sjakk og «Jeopardy».

Fordi stadig flere produkter og tjenester avhenger av en form for kunstig intelligens, kommer vi i 2017 til å bli mer opptatt av de etiske dimensjonene ved å la maskinene tenke og jobbe for oss, mener Sandberg.

– I mange applikasjoner fungerer den kunstige intelligensen som en «sort boks» som ikke klarer å forklare hvordan den resonnerte når en anbefaling ble gitt. Det vil ikke alltid være greit. Derfor kommer det til å bli stadig viktigere for en algoritme å kunne forklare hvordan den kom fram til et resultat hvis vi skal kunne stole på den, sier Sandberg og forklarer nærmere:

– Det handler om å sikre åpenhet og trygghet rundt en teknologi man kommer til å måtte forholde seg til i mange ulike – og også livsviktige – situasjoner. Samtidig innebærer etisk bruk av AI at hensynet til kundenes personvern alltid blir tatt. Man skal vite hvem man snakker med og hvem man gir informasjon til, og ikke minst hva den kunstige intelligensen bruker informasjonen din til.

2. Et metningspunkt for sosiale medier?

facebook computer social media wswcsm

Her snakker vi nesten like mye om en anti-trend som en ny trend:

– Unge mennesker lengter etter et avbrekk fra den endeløse strømmen av oppdateringer fra sosiale medier, sier Wenche Nag, forsker på sosiale medier i Telenor Research.

Etterhvert som sosiale medier domineres av tvilsomme nyheter og konstante varsler – ofte om irrelevante ting – begynner såkalte millennials å oppfatte sosiale medier mer og mer som «mas».

Det er nå for alvor snakk om en «sosiale medier-tretthet» blant de unge, påpeker Nag.

– Men spørsmålet er: Hva kommer de unge som opplever denne trettheten til å gjøre med det? Vil de logge av oftere? Gå oftere i flymodus? Slette Instagram-profilen? Dette vet vi ikke, men vi gjetter på at de kommer til ta flere pauser fra de sosiale mediene, sier Nag.

3. Girskifte for tingenes internett

Dette er IKEAs visjon for fremtidskjøkkenet. Foto: IKEA

Selv om vi ikke bor i rene «smarthus», begynner mange av oss å få flere og flere dingser som er koblet opp mot internett. Kanskje kan du, bare ved å bruke mobilen, få kaffemaskinen til å gjøre klar amerikanoen når du er på vei hjem fra jobb, før du låser opp døren hjemme?

Ikke minst har den første selvkjørende minibussen i Norge blitt testet ut på Fornebu.

Ifølge Telenor Research skjer det nå et girskifte for tingenes internett – og det gires opp.

– Her vil teleoperatørene spille en viktig rolle. Vi er nå i ferd med å lansere egne nettverk – kalt «NB-IoT», for oppkobling av sensorer og kommunikasjonsmoduler som har svært lang batterilevetid, er billige og har lang rekkevidde, forklarer Sandberg.

– Disse nettverkene – sammen med systemer som gjør det enkelt å administrere tusener eller millioner av sensorer og analysere data fra dem – åpner opp for oppkobling av nær sagt alle ting til internett. Ikke minst vil nettverkene bidra til å gjøre tingenes internett sikrere å bruke. Dette er en forutsetning for mange applikasjoner i for eksempel helsesektoren.

4. Chatbots + kunder = perlevenn

hyatt_gif

I år kan det hende at du vil snakke med en robot – uten at du vet det. I 2017 vil nemlig stadig flere bedrifter og butikker eksperimentere med dataprogrammer som kan gjennomføre meningsfulle samtaler med kundene – spesielt på nett.

– Taleroboter, såkalte chatbots, vil ikke ta over kundeservice, men de vil i større grad bli det første leddet du som kunde møter når du ringer eller chatter med kundeservice. Vi vet at de fleste som tar kontakt trenger hjelp med ganske enkle ting – som for eksempel «det må være en feil på regningen» eller «Sim-kortet mitt er sperret», sier Sandberg.

Slike relativt enkle oppgaver, eller standard-oppgaver, har chatbotene nå blitt gode på å håndtere.

– De har blitt flinkere til å tolke spørsmål, lære av hvert tilfelle den møter på og også vurdere når den ikke kan gi deg hjelpen du trenger, og da sende deg over til et menneske.

5. 5G på trappene

Trend-Graphic_2017
(Klikk på bildet for større versjon.)

Når vi tenker på hvor mange ting som i de kommende årene vil være koblet til internett, oppstår det nye behov.

For når plutselig alt i fra kaffemaskiner til store strømsystemer skal logges på, trenger vi et nett som både tåler mye mer trafikk fra stadig flere enheter, men som også tillater raskere overføring av tyngre filer (hva med for eksempel VR-videoer i god kvalitet?).

Her kommer 5G inn som det nye supernettet:

– Gjennom en rekke piloter og tester skal 5G-teknologien for alvor prøves ut i 2017. Målet er å komme betydelig nærmere en kommersiell lansering, sier Sandberg.

Lurer du på hvordan det gikk med tekno-spådommene fra 2016? I fjor skulle virtuell virkelighet endelig slå gjennom med full kraft – uten at det helt skjedde. Derimot fikk AR (utvidet virkelighet) et søtt og folkelig ansikt gjennom Pikachu og «Pokemon GO». Vi fikk flere hjelpsomme robotassistenter og dataimplantater i kroppen, men veldig få av oss flyttet inn i et «smarthus».

Her kan du lese mer om hva som ble teknosuksessene, mageplaskene og de skjulte perlene i 2016.

vr_tcm48-307886

Hva tror du ender opp som den store tekno-snakkisen i 2017?

Toppbilde: Illustrasjon av 5G-nettet fra Telenor Research.