5 minutter å lese

Telenor gir superkjapt nett på The Gathering

– Vi er på et nivå vi aldri har vært før.

Teknisk ansvarlig Peter Blakstad i The Gathering (TG) snakker om internettet som Telenor, for første gang på mange år, leverer til Norges største datatreff. Med andre ord: selve grunnmuren for all moroa som for 20. år på rad skal foregå i Vikingskipet i Hamar i påsken.

I år er kapasiteten på nettet på hele 40 Gbps, noe som trengs når rundt 10.000 enheter, fordelt på over 5600 deltakere, skal overføre store mengder data på samme tid.

Har inngått flerårig avtale

– Nettet har vært oppe siden forrige helg, og det har funket akkurat som forventet. Vanligvis er ikke dette noe vi får gjort såpass tidlig før arrangementet, så ved at vi allerede har nettet på plass får vi bedre tid til opprigg som starter på fredag, sier Blakstad til Link.no.

I vinter inngikk Telenor og The Gathering en avtale om av internettforbindelse til arrangementene både i 2016 og 2017, med en opsjon på ytterligere tre år.

– Vi har gjort noen grunnleggende målinger, og basert på disse ser det veldig bra ut. Grundigere testing vil gjøres i dagene som kommer, men vi ser ingen grunn til å bekymre oss for nettleveransen, sier Blakstad.

nett_2
Nettverksansvarlig Peter Blakstad på The Gathering kan fortelle at nettet allerede er oppe og står i Vikingskipet, og at alt foreløpig ser veldig bra ut. Foto: Martin Karlsen

Nettet i Vikingskipet vil gå direkte til Telenors internett-node i Hamar, via to separate fiberkabler. Dette er ifølge Blakstad for å skape redudans – altså at hele nettet ikke faller ned om en av kablene skulle bli ødelagt.

– Selv om vi bruker store mengder internettrafikk, så har vi laget et design med overkapasitet i nettet. I praksis vil nok ikke våre deltakere merke det om noe skulle skje med den ene kabelen.

Sørger for bedre ping

Ifølge Peering Manager Gunnar Hole i Telenor er hastigheten på 40 Gbps basert på behovene fra tidligere år – med en god sikkerhetsmargin på toppen.

Men han påpeker også at det ikke nødvendigvis bare er hva som leveres av kapasitet på nettet som er det viktigste for brukeropplevelsen til de mange tusen deltakerne som skal fylle Vikingskipet:

– Det som virkelig gjelder er hvilken kvalitet den enkelte sluttbrukeren opplever på trafikken. En spesielt viktig faktor her er hvor god responstid (ping) Gathering-deltakerne får i nettbaserte spill, sier Hole til Link.no.

Han har hovedansvaret for de såkalte peering-avtalene Telenor har inngått med store aktører som Blizzard, Valve, Riot Games, Youtube, Netflix og så videre. Enkelt forklart innebærer slike avtaler at brukerne på Telenors nett får en direkte kobling til nettverkene fra slike populære aktører.

Les også: Derfor er Telenors nett best til spill

Ved at man på denne måten unngår å kjøre trafikken via andre aktører, vil sluttbrukerne oppleve langt raskere responstid i spillene.

– Internett er nemlig ikke bare ett nettverk, men mange tusen forskjellige nettverk som er sammenkoblet. Telenor har eget utstyr plassert rundt i verden, og sørger med slike peering-avtaler for at våre kunder skal få den beste nettopplevelsen – enten de strømmer film eller spiller onlinespill, sier Hole.

– Vi har et håp om at det vi leverer til The Gathering, som er det samme som Telenor-kunder har hjemme, er av en slik kvalitet at folk vil merke en forskjell.

League of Legends er et av spillene som flyter bedre på Telenors nett takket være en peering-avtale med Riot Games.
League of Legends er et av spillene som flyter bedre på Telenors nett takket være en peering-avtale med Riot Games.

Norske ip-adresser

Utover høy hastighet og rask responstid, ser også nettverksansvarlig Peter Blakstad ytterligere en stor fordel ved at nettet i år blir levert av Telenor.

– Et av årets største høydepunkter for oss, er at vi gjennom Telenor nå får norske ip-adresser.

Dette høres kanskje ikke så viktig ut, men Blakstad forklarer hvorfor det er nettopp det:

– Tidligere har vi lånt ip-adresser fra RIPE, en tjeneste som tilbyr midlertidige ip-adresser. Men samtidig som det blir stadig færre tilgjengelige ip4-adresser på nettet, oppstår også utfordringen med at disse tidligere gjerne er blitt brukt andre steder i verden.

Dermed har TG-deltagere tidligere kunnet oppleve å få beskjed fra forskjellige nettjenester at de for eksempel befinner seg i Russland, selv om de altså sitter i Vikingskipet på Hamar.

– Dette får endel følgekonsekvenser. Man kan kanskje leve med at Google automatisk blir oversatt til russisk, litt verre er det når en betalingstjeneste tror at du sitter i Russland. Da får du kanskje ikke betalt med norske kort, noe som kan medføre at TG-deltakerne ikke får kjøpt spill. Enkelte strømmetjenester opererer også med geoblokkert innhold, som man da ikke får sett, sier Blakstad.

– Ved at Telenor nå leverer flere tusen norske ip-adresser, vil alle TG-deltakerne kunne «være i Norge» – og vi unngår altså en god del problemer.

For å sikre at alt går som det skal med nettet gjennom hele påsken, gir også den nye samarbeidsavtalene tilgang til Telenors kundeservice 24 timer i døgnet under arrangementet.

[panel style=»panel-info»]
[panel-header]

Dette er The Gathering (TG)

[/panel-header]
[panel-content]

• Et av verdens største og eldste dataparty, og verdens største arrangert under ett tak
• Har vært arrangert hvert år siden 1992, og i Vikingskipet på Hamar siden 1996
• Over 5600 deltakere og 400 funksjonærer vil delta på årets TG
• De fleste deltakerne er fra Norge, men også mange kommer fra utlandet
• Snittalderen på deltakerne er rundt 18 år, og 20 prosent av disse er jenter
• Mellom 250 og 300 terabyte med data vil ble lastet ned under arrangementet
• Nesten 10.000 enheter vil være koblet til nettverket
• Hvert år blir det brukt mellom 2,5-3 mil med kabler fram til kantswitchene. I tillegg bes hver deltaker om å ha med ti meter kabel eller mer …
• På de 20 årene TG har vært på Vikingskipet, er det brukt over 500 kilometer med nettverkskabler

[/panel-content]
[/panel]

PING – et eksklusivt tilbud til deg som gamer!

Ping!