4 minutter å lese

Sony Xperia X er en telefon for de viktige øyeblikkene. Les vår test

Allerede i februar fikk vi leke oss litt med Xperia X, den nyeste smarttelefonen fra Sony. Japanerne hadde telefonen med i kofferten til Barcelona for MWC 2016, der de viste den til verden for første gang.

Nå er det åpent for å forhåndsbestille den. Vi har imidlertid sikret oss et eksemplar allerede, for en mer grundig test enn hva som er mulig på et travelt messegulv.

Her er vårt inntrykk etter noen dagers bruk – gjennom pinsen og hele 17. mai-helgen.

Det er en god telefon for en langhelg, for her er det nemlig et godt batteri og et lynkjapt og smart kamera som utmerker seg. Akkurat det du trenger, altså, når du er langt unna en lader, men tett på en rekke flotte øyeblikk du ønsker å fange.

NB: Vi har testet standard-versjonen. Det kommer også en noe kraftigere toppmodell, som heter Xperia X Performance, samt en litt rimeligere versjon, døpt Xperia XA. 

xperiax-102

X kommer før Z i alfabetet, men førstnevnte er likevel arvtageren til Xperia Z-telefonene som har kommet på løpende bånd de siste årene. Hvis du kjenner til disse, vil du ikke se de store endringene i designen her. Kroppen har samme form, men bakpanelet er ikke lenger av glass. Dermed kan du kanskje puste litt lettere dersom du skulle skumpe borti noe.

Imidlertid er ikke standardmodellen vanntett, slik som forgjengerne. Da må du opp på Performance-varianten (som har IP68-sertifisering).

Inne i ramma sitter en fem-tommers skjerm med full-HD-oppløsning (1080 x 1920 piksler, som gir 441 piksler per tomme). Selv om blant andre Samsung Galaxy S7 kan skilte med enda litt høyere tall, opplever vi Sony-skjermen som fremragende. Den er skarp, lys og behagelig, og har glimrende fargegjengivelse. På hver side av skjermen er det for øvrig høyttalere som gir ganske kraftig stereolyd – sånn om du først skal ha lyd rett fra mobilen.

Vi skal ikke snakke for mye spesifikasjoner (gjeeesp), men for ordens skyld tar vi med at Xperia X har en Snapdragon 650-prosessor, mot Performance-varianten sin Snapdragon 820.

xperiax-103

Som sagt er det kameraene og batteriet som er de fremste trekkplastrene med modellen. Kameraet er det samme i begge versjoner (men ikke i XA), og batteriet i Performance er bare marginalt større.

Kameraet er ikke bare blant de aller kjappeste i klassen, det er også utstyrt med teknologi som kan gjenkjenne motiver, følge deres bevegelser, og hele tiden ligge litt i forkant med autofokusen. Det betyr at bildet allerede skal være skarpt og fokusert idet du trykker på knappen. De kaller det «Predictive Hybrid Autofocus».

Fungerer det? Ja, faktisk ikke så verst. Se denne gif-en vi laget i Barcelona, der kamera følger og fokuserer på den sorte kula:

ball

Når du trykker på utløserknappen (jepp – det er en egen, fysisk knapp) er reaksjonen omtrent momentan.

Endrer du innstillingene, kan du velge at telefonen skal ta et bilde bare du holder inne denne utløserknappen. Uansett hva du holdt på med fra før. Det betyr at du kan sitte med en app eller lese siste nytt på telefonen, og så bokstavelig talt hive deg rundt og fange et bilde i neste sekund. Det blir stort sett også skarpt.

Surprise!
Surprise!

Her er noen flere eksempler på bilder tatt med Xperia X (saken fortsetter nedenfor):

xperiax-104 xperiax-105 xperiax-106

Du må forresten også inn i innstillingene for at bildet ikke skal fanges i 8 megapiksler … men i 23. Dette spiser opp mer minne, men, hei – du kan sette inn et microSD-kort.

Frontkameraet (til smigrende selfies) tar også gode bilder, i 13 megapiksler.

Hva med batteriet? Akkurat som med skjermen er det ikke de aller mest imponerende tallene på papiret (forresten langt ifra de minst imponerende heller), men likevel blant de aller beste i klassen i praksis. Batteriet på 2,620 mAh skal ifølge Sony holde til to dagers bruk. Om det faktisk gjør det, kommer selvsagt an på bruk(er)en.

Vi startet en lang 17. mai med fulladet batteri, og våknet dagen derpå med 51 prosent igjen.

Tidligere i langhelgen hadde undertegnede en mer enn 20 timer lang og usedvanlig innholdsrik dag, med en endeløs strøm av tekstmeldinger og telefoner, så Xperia-en ristet i ett sett. Ved sengetid gjenstod 15 prosent batteri, og den gikk automatisk over i STAMINA-modus. Neste morgen var batteriet ennå ikke flatt.

Batteriet kan dermed tåle to dagers normal bruk, eller én dags overdreven bruk – men kanskje enda viktigere er det at du kan gå ut om morgenen og føle deg trygg på at du ikke vil stå med en livløs mobil i hånda akkurat når du trenger den senere på dagen.

Som sagt: En super telefon for en innholdsrik langhelg.