3 minutter å lese

Deltakerne på The Gathering 2017 brukte like mye nett som hele Hamar

I påsken ble Norges største dataparty tradisjonen tro avholdt i Vikingskipet utenfor Hamar – for 25. år på rad.

I år ble det satt ny rekord med nærmere 7000 deltakere under samme tak, samlet for å utfolde seg både digitalt og analogt. Da går det gjerne også med litt nett.

Rettere sagt nesten en halv petabyte, eller mer nøyaktig 459 160 gigabyte.

– Det tilsvarer faktisk den daglige nettrafikken Telenor har fra hele Hamar, forteller Peering Manager Gunnar Hole i Telenor.

I år som i fjor sto Telenor for det lynkjappe nettet til The Gathering, som dermed kunne skilte med en nettverkslinje på 50gbit/s inn til Vikingskipet.

Hole er fornøyd med hvordan nettet oppførte seg på årets The Gathering, som hadde lånt utstyr til en verdi av over 50 millioner kroner for å sikre stabilt nett:

– Kort oppsummert gikk det utmerket. Vi har ikke fått noen signaler eller beskjeder om noe annet enn at leveransen fra vår side har gått smidig.

Hva kan man så bruke en halv petabyte til?

– Hvis vi regner det om til rene underholdningstimer med videostrømming i grei HD-kvalitet, er det snakk om rundt 200.000 timer. Delt på 7000 deltakere er dette nesten 29 timer videostrømming per deltaker, sier Hole.

– Det er helt tydelig at de har kost seg. Når jeg ser på grafen over trafikk gjennom døgnet, er toppene svært jevne. Det er bare etter klokka tre på natta at trafikken roer seg litt. Det er vel da folk har sovet – noen av dem, i hvert fall.

En annen stor fordel ved Telenor-nettet som årets The Gathering-deltakere har kunnet nye godt av, er  den gode responstiden (ping) hver enkelt bruker har fått i nettbaserte spill – som det også tradisjonelt brukes svært mye tid på i Vikingskipet.

Hole har hovedansvaret for de såkalte peering-avtalene Telenor har inngått med store aktører som Blizzard, Valve, Riot Games, Youtube, Netflix og så videre.

Enkelt forklart innebærer slike avtaler at brukerne på Telenors nett får en direkte kobling til nettverkene fra slike populære aktører. Dermed fjernes potensielle flaskehalser i nettet, og spillene kan flyte kjappere.

– Internett er nemlig ikke bare ett nettverk, men mange tusen forskjellige nettverk som er sammenkoblet. Telenor har eget utstyr plassert rundt i verden, og sørger med slike peering-avtaler for at våre kunder skal få den beste nettopplevelsen – enten de strømmer film eller spiller onlinespill, sier Hole.

– Vi har et håp om at det vi leverer til The Gathering, som er det samme som Telenor-kunder har hjemme, er av en slik kvalitet at folk vil merke en forskjell.

Dette er The Gathering (TG):

• Et av verdens største og eldste dataparty, og verdens største arrangert under ett tak
• Har vært arrangert hvert år siden 1992, og i Vikingskipet på Hamar siden 1996
• Årets TG, nummer 25 i rekken, hadde en deltakerrekord på nærmere 7000
• I tillegg kommer de 354 frivillige, som i snitt går 77 kilometer hver gjennom arrangementet
• De fleste deltakerne er fra Norge, men også mange kommer fra utlandet
• Snittalderen på deltakerne er rundt 18 år, og 20 prosent av disse er jenter
• Nesten 10.000 enheter vil være koblet til nettverket
• Hvert år blir det brukt mellom 2,5-3 mil med kabler fram til kantswitchene. I tillegg bes hver deltaker om å ha med ti meter kabel eller mer …
• Det går også med 80 liter såpe, 900 ruller toalettpapir, 3150 ruller tørkepapir, 14.400 søppelsekker, 2800 paller og 1400 bordplater og hele 27 kilometer med strømkabler
• På de 20 årene TG har vært på Vikingskipet, er det brukt over 500 kilometer med nettverkskabler

PING – et eksklusivt tilbud til deg som gamer!

Ping!