3 minutter å lese

To nye Chromecast-enheter kommer med Spotify, høyere tempo, og endelig en bedre app

Det var ikke én, men to nye Chromecast-enheter Google hadde å avsløre under sin storstilte pressekonferanse i San Francisco i går. Det kom ved siden av to nye topptelefoner, en ny Android-versjon og et helt «hjemmelaget» nettbrett.

Chromecast skal nå gjøre både tv-en og stereoanlegget «smart». Som forgjengeren kan den gjøre om tv-en til en flate der en kan strømme HD-innhold direkte fra nettet, kontrollert fra en pc eller mobiltelefon. Du åpner simpelthen YouTube, Netflix, HBO Nordic, NRK, Google Play Filmer eller en annen støttet app, og velger Chromecast-symbolet. Selve dingsen (som er koblet i tv-ens HDMI-port) gjør resten, inkludert å aktivere tv-apparatet og velge riktig kilde. Den kan også styres fra Chrome-nettleseren på en pc.

Hva er det så som er nytt?

cc4

Denne gangen kommer det for det første en variant som du ikke kobler til tv-en overhodet, men snarere til et steroanlegg/høyttaler, via en 3,5 mm-audiokabel eller annen tilkobling. Så kan du strømme musikk, inkludert – endelig! – fra Spotify. (Det kan du nå også på tv-en). Denne versjonen får navnet Chromecast Audio.

Nettopp dette kan være en innertier for Google med denne dingsen, nemlig at den kan bli den kjappeste måten å få Spotifys musikkbibliotek ut på høyttalerne i stua, og da med vesentlig bedre signal og kvalitet enn om det måtte gå via mobilen, over Bluetooth. Chromecast laster som sagt innholdet direkte fra nettet – og de støtter nå 5 GHz WiFi, hvilket vil gjøre dem vesentlig kjappere.

Hastigheten er kanskje den største forbedringen i neste modell. Ikke bare støtter den raskere nett, men Chromecast får nå også en «Fast Play»-funksjon, som betyr at den begynner å laste inn innholdet med det samme du velger det, så det kan være klart allerede innen tv-apparatet våkner.

cc3

Det første som slår en med andre generasjon Chromecast er utseendet. Vi trenger litt tid på å venne oss til den nye designen før vi helt kan si om vi liker den, men den ser unektelig praktisk ut. Og når det er sagt: de subtile, LP-lignende rillene på Audio-versjonen er skikkelig lekre.

I stedet for en stiv, minnepinne-lignende enhet som kan forlenges med en skjøt, så er skjøten denne gangen innebygd, så å si. Selve enheten er en slags fargerik puck (den kommer i gul, rød eller sort) som er separert fra selve HDMI-pluggen gjennom en kort, fleksibel kabel.

Også den tilhørende appen har endelig blitt redesignet. Den tilhørende appen har hittil sett ganske avleggs ut, og lar deg kun konfigurere enheten, bytte bakgrunnsbilder og lignende. Nå vil den gi deg en oversikt over appene og enhetene dine, samt gi forslag om andre apper som støttes – de hevder selv det er «tusenvis».

De støttede appene inkluderer også spill, som du kan spille på tv-skjermen og styre fra mobiltelefonen – for eksempel bruke telefonen som «ratt» i bilspill, slik en bruker Nintendo Wii-kontrolleren i «Mario Kart». Her finnes det mange muligheter, dersom utviklerne kaster seg på.

Det skal være solgt over 20 millioner Chromecast-enheter, så markedet eksisterer definitivt.

Chromecast har hittil ligget på omkring 280 kroner i Norge. Google oppgir 380 kroner som veiledende pris på den nye, som er skuffende siden den prisen ikke justeres opp i USA.

Den ble umiddelbart sluppet i 17 land, men status for Norge er at Chromecast og Chromecast Audio «kommer snart».