4 minutter å lese

«Twitch møter Formel 1»: Nå kommer drone-racing!

Si hei til «framtidas sport»: Droneracing!

Akkurat nå er det en helt vanvittig video som tar av på Facebook. Se bare selv … og pass på så du ikke blir bilsyk dronesyk:

Is drone racing the sport of the future?Welcome to the multimillion-dollar Drone Racing League. It feels like pod racing from Star Wars, but could very well become the first sport of the 21st century.

Posted by Quartz on 26. januar 2016

 

– Å fly disse tingene er som å ta dop – når du får oppleve følelsen én gang, vil du bare gjøre det igjen og igjen, sier drone-raceren Ryan Gury til ESPN.

Gury er en av de aller første deltakerne i den helt ferske Drone Racing League, som sparkes i gang i disse dager. Som navnet (og videoen over) hinter om, er det snakk profesjonell racing med droner.

Det går fort, det er heseblesende – og det har et enormt potensiale som publikumssport.

Ettersom sporten er fundamentalt forankret i ny teknologi, har hver drone fastmontert et lite videokamera som kan overføre live HD-video trådløst. Dette er først og fremst nødvendig for at pilotene skal styre dronene med et VR-headsett på hodet, men åpner også for at store mengder av tilskuere kan oppleve racet via en liveoverført videostream.

drone_race

– Vi har valgt å investere i droneracing ettersom det er en sport for vår tid, som om Twitch møter Formel 1, sier Matt Higgins til ESPN. Higgins eier fra før NFL-laget Miami Dolphins, men har nå altså rettet øynene mot det han mener er framtidas sport.

Higgins får naturlig nok støtte av Drone Racing League-grunnlegger Nick Horbaczewski, som mener at droneracing er en naturlig videreutvikling av e-sport – som allerede har et godt etablert publikum på nettopp Twitch.

– Det er en fullstendig oppslukende opplevelse, sier Horbaczewski, og sikter til opplevelsen både pilotene og publikum får når de ser dronene fly i over 120 km/t i førstepersons synsvinkel.

LES OGSÅ: Meld deg på Telenorligaen 2016!

Sammenligningen med e-sport stopper ikke helt der. Mye av appellen handler også om å bygge opp utøverprofiler, eller piloter (med nicks som «m0ke», «Ummagawd» «KittyCopter»), som kan trashtalke til hverandre før og etter løpene.

Og som du kan se fra denne teaservideoen fra en «preseason»-testrunde fra i fjor sommer, lener også droneracing seg tungt mot estetikken, musikken og effektbruken vi kjenner igjen fra miljøene rundt profesjonell dataspilling:

I tillegg til at publikum skal få følge DRL-løp live (og i opptak) over nettet, satser Horbaczewski også på å få vist løpene på TV … og etterhvert også få publikum på plass inne i selve racingområdene.

Så langt har de neppe kommet når det første offisielle løpet blåses igang på nettopp Dolphins-stadionen i Miami allerede den 21. februar, men kanskje kan sporten ha fått nok blest rundt seg i løpet av 2016 til at det begynner å flokke seg med potensielle fans?

Forhåpentlig har arrangørene da også tenkt på gode sikkerhetstiltak, så man slipper scener som Marcel Hirschers nestenmøte med en drone i slalåmbakken tidligere i vinter …

drone

LES OGSÅ: Flyr du droner? Her er 2016-reglene du må kunne

I løpet av 2016 skal DRL avholde seks offisielle løp, der deltakerne til å begynne med må bruke de spesiallagde dronene som selskapet selv stiller opp med. Disse bygges samtidig for å tåle en trøkk, noe som kan være greit i en sport som involverer høye hastigheter og trange korridorer.

– Dronene er laget for å kunne krasje. Vi bruker tykk karbonfiber og aluminiumsdeler, og prøver å gjøre dem så lette, men holdbare som mulig, sier produktdirektør Ryan Gury i DRL til Wired.com.

Noe som også gjenspeiles i ligaens dronefilosofi: «Crash well, repair easily».

Ettersom både drone- og kamerateknolgoien fortsatt er i startgropa, er det likevel mye som kan og vil videreutvikles – for eksempel holder dagens racing-droner bare i seks minutter før batteriene går tomme.

Det er kanskje akkurat så mye tid man klarer å følge et intenst løp, før kvalmen sett inn?

Som med de fleste andre sporter som etableres i profesjonelle ligaer, finnes det også en raskt voksende underskog av mindre profesjonelle droneracere – for eksempel fra underjordiske parkeringsanlegg i Moskva.

Kanskje blir det en gang så populært med droneracing i høy hastighet, at de gutta i videoen under her kan få omsetning for sine spesialutviklede nettpistoler for folk som er lei av droner?