4 minutter å lese

Mobilsignalene på Hardangervidda drives av 100% vannkraft!

Å drive Telenors mobilnett rundt om i Norge kan være en krevende jobb – spesielt på steder uten strømtilførsel.

Et slikt sted er Halne, som ligger like ved Hardangerjøkulen midt mellom Oslo og Bergen. Nærmeste tettsted er en halvtimes kjøretur unna i begge retninger – om riksveien i det hele tatt er åpen.

– Når man kjører bil over Hardangervidda, er det ikke mange høyspentmaster å se. Heldigvis, sier Lars Bundgaard til Link.no.

Men strøm må til om man skal drive en mobilmast. Løsningen på problemet var heldigvis i tråd med miljøprofilen til stasjonen ellers:

Vannkraft.

Foto: Google Maps

Alt som foregår ved stasjonen drives av kraften som genereres i en nybygget vannturbin like nedenfor mobilmasten – med vann som renner ut i Halnefjorden.

– I samarbeid med Halne Fjellstova like ved, har vi hyret inn lokale entreprenører og byggere til å sette opp et forholdsvis lite vannkraftanlegg. Det er lagt nye rør fra vannmagasinene, og til sammen gir dette nok kraft til å drive både stasjonen og hotellet.

LES OGSÅ: Solkraft gir mobilsignaler på Svalbard

– Det opprinnelige utstyret på mobilstasjonen har stått i 20 år, så nå var tiden inne for å bytte ut alt sammen. Samtidig så vi at det ikke var nok strøm til alt stasjonen skal drive i tillegg til mobilsenderen, sier Bundgaard og ramser opp: nødnett, DAB-radio, samband for Røde Kors, Statens Vegvesen og Fjelloppsynet samt utleie til Telia.

I tilfelle noe skulle skje, står nødstrømsbatterier klare til å forsyne både anlegget og hotellet. Men dette er ifølge Bundgaard en backupløsning for sjeldne tilfeller:

– Det er nok av vann å ta av! Forsyningen er også jevn gjennom hele året – vannet går under bakken, med vanninntak i bunn av magasinet, så det vil derfor aldri fryse på vinteren.

Da mobilstasjonen på Halne ble bygget i 1997, var det den gang Norges dyreste og mest miljøtilpassede basestasjon. Selve bygget ble bygget som en tradisjonell jordgamme, i samarbeid med miljøforkjemper Kurt Oddekalv.

Blant materialene som ble tatt i bruk, var torvplater og laftet furu. Dette sørget for at bygget går i ett med terrenget i det populære jakt- og friluftsområdet.

Etter åpningen kunne reisende over fjellet mellom Oslo og Bergen for første gang oppleve kontinuerlig mobildekning på turen. Etter oppgraderingen nå, vil disse reisende i løpet av de neste månedene ha tilgang på lynkjapt 4G+-nett.

LES OGSÅ: Aldri før har det gått kjappere å surfe på mobilen i Norge

Nå som alt utstyret er oppe og går på stasjonen, er det ikke mye vedlikehold som må til, forteller Bundgaard.

– Det må vel byttes et filter en gang i året, ellers går det meste av seg selv. Vi har gode systemer for fjernovervåking på det aller meste – og det går selvfølgelig over mobilnettet.

Bundgaard jobber som svakstrømsingeniør, og er opprinnelig fra Aalborg i Danmark – før han ble lokket til Norge.

– Du kan vel si at Norge er noe mer utfordrende land å bygge anlegg i. Bare Finnmark er jo på størrelse med hele Danmark.

I Aalborg var han blant annet med på å sette opp en mobilmast som utelukkende er drevet av solkraft og batterier. Noe som ikke er like enkelt i et land der det er mørkt og mye snø og is halve året.

– Vi prøvde med både sol og vindenergi på en mobilmast nord for Trondheim, men om vinteren gikk det ikke så bra da det la seg is over stasjonen.

Mobilmasten på Heggsjøfjellet nord for Trondheim fikk god effekt av sol- og vindkraft på sommeren … men ikke like mye på vinteren.

Også utfordringene med å få installasjoner til å gli mest mulig inn i omgivelsene rundt, kjenner Bundgaard igjen fra hjemlandet … om enn på en litt annerledes måte.

– Jeg var med på å sette opp en mobilmast i et vernet område i Skagen by, der myndighetene ikke ville ha en tradisjonell mobilmast som kunne sees fra Skagen fyr. Dermed ble det satt opp en mast som ser ut som en flaggstang, bare en anelse tjukkere. Det var et lite skup at de fikk til det, forteller Bundgaard.

Foto: Google Maps

– Det var imidlertid ikke så veldig mye vi kunne gjøre for å kamuflere sendemasten i «bakgården» på Halne. Det hadde kanskje sett litt rart ut med en flaggstang på vidda, der man ellers ikke finner noen trær.

Til gjengjeld gir masten utmerket dekning til alle som ferdes over Hardangervidda.

– Masten er høyt plassert, så den sørger for mye av dekningen på RV7 og for alle som ferdes på vidda rundt. Og Halne Fjellstova må vel være et av høyfjellshotellene her til lands med best dekning, skulle jeg tro.

Her er Lars Bundgaard på besøk på Svalbard, der Telenor også har en mobilstasjon som er drevet delvis av solkraft.