3 minutter å lese

«Verdens dårligste dataspill» har dratt inn nesten en million kroner

Om du er født etter 1990 en gang, tar du mest sannsynlig dataspill med god grafikk og spillbarhet for gitt.

Oss med litt flere år (og dataspillseanser) på baken, kan imidlertid minnes tilbake til en tid der du faktisk måtte bruke fantasien for å finne ut hva pikslene på skjermen skulle forestille – samtidig som det ikke hindret oss fra å leve oss helhjertet inn i spillsituasjonene.

Klarer du for eksempel å se at figuren på skjermen her er selveste E.T.? Og synes du at spillet ser noe i nærheten av moro ut?

et_gif

De fleste av oss kan nok være med på at det faktisk ligner litt på E.T. Men om du synes spillet ser ordentlig sugent ut, er du ikke alene om det – selv ikke etter en 1982-standard.

Faktisk blir «E.T. the Extra-Terrestrial» fra 1982, i sin tid laget til Atari 2600, ofte omtalt som «verdens verste spill» (helt der oppe/nede med «Superman 64»).

Og likevel har det de siste månedene klart å dra inn nærmere en million kroner. Hvordan kan det ha seg?

La oss dra tilbake til året spillet ble laget, i 1982. Dataspillbransjen hadde da vokst noe helt enormt – faktisk litt for godt. Dataspill ble stadig mer aggressivt markedsført, og spillselskapene levde i den tro at markedet ikke kunne bli mettet.

Så skjedde det som gjerne skjer når griskheten får råde, kombinert med stadig flere spill og konsoller som ble forhastet ut på markedet etter altfor kort utviklingstid: Bobla sprakk, og det vi i dag omtaler som «Det nordamerikanske videospillkrakket av 1983» var et faktum.

THOQJIf

Ifølge mange var nålen som tok hull på det hele nettopp dataspillet «E.T. the Extra-Terrestrial».

For å rekke julesalget samme år som Steven Spielberg-filmen trollbandt kinopublikummet, rushet Atari spillet – de stolte blindt på at filmens popularitet ville selge spillet.

Den gang ei. Dataspillet floppet fullstendig, og igjen satt Atari med flere millioner spillkassetter de ikke fikk solgt.

Ikke bare gikk selskapet dukken like etter, men i dragsuget fulgte en hel spillindustri. Det amerikanske spillmarkedet lå i dvale i rundt tre år, inntil Nintendo gjorde suksess med sin NES-konsoll i 1985.

Hva gjør man så med mange millioner eksemplarer av et dataspill man ikke får solgt? Begraver dem i sement under en søppelfylling i New Mexico-ørkenen, vel. Og der lå de, helt fram til noen gravde dem opp i fjor.

Hele oppgravingen ble grundig dokumentert i «Atari: Game Over» – en dokumentar som blant annet er tilgjengelig på Netflix.

Som du kanskje skjønner, er de få spillkassettene som faktisk overlevde en nedgravd tilværelse i over 30 år nå blitt ganske mye mer verdt enn de var den gangen de ble lagt under jorda.

Lokalavisen i Alomogordo, der søppelfyllingen ligger, kan fortelle at byen nå har auksjonert bort 881 spill via eBay, til en totalsum på rundt 108.000 dollar (nesten 900.000 kroner). Spillene gikk til 45 stater i USA, og 14 land i verden – hvor det dyreste eksemplaret endte på 1535 dollar.

etgame

Det er faktisk mulig å kjøpe spillet for langt mindre på eBay, men da må du ta til takke med eksemplarer som har ligget bortgjemt i skuffer og skap – og ikke under den legendariske søppelfyllingen.

Om du ikke eier en Atari 2600, kan du fortsatt prøve spillet i denne online-emulatoren.

Vær bare advart: Tiden har ikke vært god mot spillet, som var ganske råttent allerede i 1982.