7 minutter å lese

8 ting vi digger med Samsung Galaxy S8 og S8+

Nå er katta endelig ute av sekken: Etter måneder med rykter, lekkasjer og teasere, er Samsung Galaxy S8 og S8+ lansert og vist frem i all sin prakt.

Vi har allerede testet begge modellene. Samsung har markedsført S8 med frasen «unbox your phone», og med en gang vi får kloa i den er det enkelt å se hvorfor:

Du holder ikke en mobil så mye som du holder en skjerm. 

s8-8519

Vi har testet både S8 og S8+, og det er minst 8 ting ved den som får oss til å sikle (det går bra, den er vanntett):

Bestill Galaxy S8 eller Galaxy S8+ med SWAP

1. En åtte år gammel drøm

Allerede i 2009 skal Samsung ha begynt å jobbe mot en mobil uten ramme rundt skjermen. Men først nå er teknologien på plass.

S8 har en 5,8-tommers skjerm, mot 6,2 tommer hos storebror S8+. Det er stort, selv etter dagens forvokste standarder. Men samtidig er rammen rundt nesten helt skrelt vekk, slik at mobilene totalt sett ikke har vokst noe særlig likevel, og de er gode og komfortable å holde. Faktisk er S8+, den største av de to, fortsatt fysisk mindre enn for eksempel 5,5-tommeren iPhone 7 Plus.

Begge modellene har en Super AMOLED-skjerm med oppløsning på 1440 x 2960 piksler (mer enn nok til å gi godt bilde i de nye GearVR-brillene du kan kjøpe ved siden av).

s8-8525

Har du et skarpt øye for slikt, ser du forresten ut fra oppløsningen at skjermen er mer avlang enn før (S7 har 1440 x 2560 piksler). Faktisk er formatet endret til 18,5:9, som er midt mellom de to widescreen-formatene 21:9 og 16:9. Det betyr at du minimerer de svarte boksene langs sidene av skjermen når du ser film, og får utnyttet hele skjermflaten. Du vil også se 15,6 prosent mer av innholdet på nettsider du besøker.

2. Den har hi-fi-lyd (og et rått headset)

Mobilen kommer med en innebygd 32-bits D/A-konverter (DAC). Det betyr enkelt sagt at den gjør om de digitale signalene i Spotify-strømmen din til deilig, analog hi-fi-lyd. Og for at du skal kunne nyte det, har de lagt ved et 1000-kroners AKG-headset i boksen.

Har du Telenor Yng-abonnement kan du forresten streame ubegrenset med musikk fra Spotify, Tidal, Apple Music og Google Music uten at det bruker noe av din inkluderte data, så det er en rimelig god match. Det gjelder ikke bare i Norge, heller, men i hele EU/EØS.

Du kan også koble til to separate Bluetooth-headset til S8, for eksempel om du og en venn/kjæreste vil se film sammen på toget.

3. Smart kamera og sinnssyke selfies

Alle tar selfies, selv om ikke alle innrømmer det. Her kommer du til å se smashing ut. Selfie-kameraet har nemlig fått en diger blender og smart autofokus-teknologi, slik at ikke bare du, men også den gjengen som poserer i bakgrunnen kommer til å bli skarpe og kjekke.

tatt-med-S8
Tre bilder tatt med S8+.

Hovedkameraet er for øvrig ganske likt det som sitter i fjorårets S7, som fortsatt trolig er markedets beste i utfordrende lysforhold. Men det er spesielt én viktig nyhet: Det du ser som ett bilde, er i realiteten en hel bildeserie, fanget lynkjapt av mobilen med litt ulike innstillinger for blant annet eksponering og fokus. Disse blir smeltet sammen for å gi en helhet som er bedre enn sine enkelte byggesteiner.

Bestill nå med SWAP: Samsung Galaxy S8 / Samsung Galaxy S8+ 

4. Alltid på

Apropos musikk: Alltid på-displayet er tilbake, og videreutviklet. Nå kan du dobbel-tappe på skjermen i standby og kontrollere musikken din derfra, uten å vekke skjermen. Det sparer du både tid og mye batteri på.

Ved siden av klokke og musikk vil du blant annet nå få alle varsler her. Da kan du se at en melding kanskje er verd å sjekke, mens et push-varsel fra en eller annen småkjedelig app godt kan vente.

Det virker ikke så logisk, men ved å holde noen piksler i live hele tiden, vil Alltid på-displayet bruke strøm for å spare strøm. Vanligvis vekker folk faktisk skjermen over 150 ganger om dagen, og du kan tjene timevis med batterilevetid på å kutte ned på det.

Batteriene er forresten på 3000 mAh for S8 og 3500 mAh for S8+.

5. Den kan erstatte pc-en din

Det er ikke så lenge siden en åtte-kjerners prosessor og 4 GB RAM var heftige specs i en pc. Nå får du det i mobilen din. Så hvorfor ikke bruke mobilen som pc? Det kan du faktisk. Samsung Dex, kaller de det.

Du vil trenge en dock som selges separat, og koble til en skjerm og mus/tastatur. Så setter du S8/S8+ i docken, og voila.

s8-8578

 Du har et skrivebord, en startmeny, og appene som plutselig ser ut som dataprogrammer (apper som ikke støtter modusen kan fortsatt brukes i et eget vindu i vanlig app-størrelse). Har du lisensen i orden kan du bruke Microsoft Office-pakken her, ellers har du alltids Google-versjonen i skyen. Koble til Dropbox og de andre skytjenestene dine, så får du gjort det aller meste du vanligvis trenger en pc til.

6. Et vindu inn i sjelen

Den fysiske hjemknappen med fingeravtrykk-skanner har ikke fått plass nå som skjermen fyller mesteparten av mobilens framside. Hjemknappen er på samme sted, men ligger i skjermen, og gir fortsatt en fysisk respons i form av vibrasjon. Fingeravtrykk-skanneren er på sin side flyttet til baksiden, sammen med kameraet, der du når den med pekefingeren.

Baksiden av S8, med fingeravtrykk-skanneren ved siden av kameraet. Bildet er for øvrig tatt med en S8+.
Baksiden av S8, med fingeravtrykk-skanneren ved siden av kameraet. Bildet er for øvrig tatt med en S8+.

Men du kommer ikke til å bruke den. S8 og S8+ har nemlig også en iris-skanner, som er mer effektiv – den både låser opp mobilen raskere, og er omtrent umulig å forfalske. Skanneren ligger ved siden av frontkameraet, og bruker infrarødt lys til å se inn i sjela di irisene dine, som har et helt unikt mønster.

Det kan være fint å ha fingeravtrykk-skanneren i bakhånd i solsteken eller hvis du har briller som reflekterer mye lys, men ellers fungerer iris-skanneren virkelig lynkjapt – vi prøvde mange ganger og rakk ofte ikke å se låseskjermen før mobilen var låst opp.

7. Den gjør multitasking  sexy

Vi nevnte 18,5:9-formatet på skjermen. Det som også er kult med det, er at det endelig blir praktisk å bruke delt skjerm. Du kan for eksempel hente ut et lite utsnitt av hvilken som helst app og legge øverst på skjermen, for eksempel live-feeden fra en fotballkamp du er interessert i, mens du bruker resten av skjermen til noe annet. Eller – vi forstår dette er ønsket i Korea – du kan se på film samtidig som du spiller «Hearthstone».

Kanskje et mer relevant eksempel for mange er at du kan skrive mail og meldinger samtidig som du ser en video – uten at det du skriver forsvinner bak tastaturet, slik det har vært før.

multitasking

8. Markedets kuleste tilbehør

Docken som gjør S8 til en pc er kul, men det finnes en annen som er penere: En trådløs ladestasjon som samtidig fungerer som et stativ for å få mobilen til å stå oppreist.

Mer enn det er det likevel VR-tilbehøret som fanger oppmerksomheten vår. Med fjorårets S7 kunne du både ta opp- og oppleve virtuell virkelighet, gjennom Gear360-kameraet og GearVR-brillene. Begge deler kommer i ny versjon nå. S8 og S8+ fungerer ikke med det gamle GearVR-headsettet av den enkle grunn at siden i fjor har de aller fleste, Samsung inkludert, gått over fra micro-USB til USB type-C.

Men også kameraet er altså nytt – og nå kan du streame VR-innhold direkte på nettet, enten via mobilen eller en pc. For å se på, trenger du forresten ikke GearVR, men en hvilket som helst VR-brille.

s8-8555

Utover alt dette må vi ta med at Galaxy S8/S8+ er IP68-sertifisert (eller, som det heter på folkemunne: vanntett). Sammenlignet med tidligere modeller er den også blitt mer motstandsdyktig mot rennende vann og sprut.

Begge utgavene kommer med 64 GB lagringsplass, som du fortsatt kan øke betraktelig ved sette inn et microSD-kort på 256 GB. (Husk at det er stor forskjell på disse, forresten – du vil ikke ha et tregt et).

Galaxy S8 og S8+ kommer i tre forskjellige farger: Svart, sølv og «orchid grey» – den siste med et hint av lilla.

Bestill Galaxy S8 eller Galaxy S8+ med SWAP!