4 minutter å lese

Kan en iPhone oppdage autisme hos et barn – eller påvise føflekkreft?

Visste du at tech-giganten Apple nå er involvert i medisinske studier? Mens du leser dette forsker helsepersonell over hele verden på blant annet føflekkreft, epilepsi og autisme — og alt skjer via mobilen.

Det er lett å glemme, men faktisk går nesten alle mennesker med en bærbar supercomputer i lommen. Moderne smarttelefoner har et vanvittig potensial, langt utover det å sende «interessante» snaps og poste solnedganger på Insta.

Tidligere i høst kunne vi lese historien om en Apple watch som reddet livet til en ung fotballspiller med hjerteproblemer.

res1

ResearchKit gjør iPhone til et kraftig verktøy for medisinsk forskning. Tjenesten lar leger og forskere samle inn mer nøyaktige data hyppigere fra deltakerne ved hjelp av egenutviklede apper på iPhone.

Ifølge Apple er helseinstitusjoner som Johns Hopkins og Oregon Health & Science University igang med å bruke Apples ResearchKit i medisinske studier.

Hvordan er dette mulig?

Alle smarttelefoner har kraftige prosessorer og avanserte sensorer. I forskningsøyemed kan disse brukes til å spore bevegelser, gjøre målinger og registrere annen informasjon – perfekt for mennesker som jobber med medisinsk forskning.

research

Før i tiden måtte deltakerne i slike studier komme til et medisinsk laboratorium og observeres nøye for å kunne hente inn data. Nå kan forskerne hente inn de samme dataene via mobilen – og millioner av mennesker over hele verden er med som bidragsytere.

Les også: Nå kan du bidra til internasjonal forskning — med mobilen

Gjennom en interaktiv prosess får deltakerne nødvendig informasjon før de selv velger å delta i studien eller ikke. Så kan deltakerne utføre oppgaver eller svare på spørsmål, og velger selv hvordan helseinformasjonen deres skal deles med forskere.

Hittil har mer enn 50 forskere bidratt til ResearchKit, som er basert på åpen kildekode. Driftssjef Jeff Williams hos Apple sier i en pressemelding:

«Etter bare seks måneder kan ResearchKit-apper som er brukt i studier på alt fra astma og diabetes til Parkinsons sykdom, gi forskere over hele verden viktig informasjon. Over 100 000 deltakere har samtykket i å sende inn opplysninger og bidra til fremskritt innen medisinsk forskning»

 

sdfsdf

Nå er nye ResearchKit-undersøkelser i gang, og temaene de beveger seg inn på er overraskende:

 

Autisme

Forskere ved Duke University og Duke Medicine undersøker om kameraet på forsiden av iPhone kan brukes til å registrere tegn på utviklingshemming langt tidligere i livet. Ifølge Apple bruker appen nye algoritmer for å registrere følelsene til barn som ser videoer på en iPhone.

Studien «Autism & Beyond» kombinerer etablerte spørreskjemaer med ny videoteknologi.

– Dette gjør det mulig for Apple å analysere barns følelser, slik at man en dag kan automatisere undersøkelsene av tilstander som autisme og angst, sier Ricky Bloomfield, strategidirektør for mobilteknologi og assisterende professor i indremedisin og pediatri ved Duke University i en pressemelding.

Med ResearchKit kan forskerne gjennomføre en fullstendig medisinsk studie ved hjelp av én app, og med langt større kildegrunnlag enn ved vanlige undersøkelser.

An electroencephalogram of a person with childhood absence epilepsy showing a seizure. The waves are black on a white background.
Electroencephalogram av hjernen under epileptisk anfall. FOTO: Der Lange, via Wikimedia Commons

 

Epilepsisjekk via Apple Watch

Sykdommen epilepsi er også gjenstand for forskning via ResearchKit. Appen EpiWatch er utviklet av forskere ved amerikanske Johns Hopkins, og er den første av denne typen studier som kan gjennomføres med ResearchKit på Apple Watch.

I undersøkelsen brukes sensorer i Apple Watch til å registrere når epilepsi-anfall oppstår, og hvor lenge de varer. Pasientene trykker én gang på klokken for å registrere informasjon fra akselerasjonsmåleren og pulsmåleren i appen, slik at anfallets digitale signatur registreres. I tillegg sendes et varsel til en av pasientens nærmeste, som dermed kan hjelpe til.

Appen skal også registrere medisininntak og bivirkninger, og deltakerne kan sammenligne sin egen tilstand med tilstanden til andre som deltar i undersøkelsen. Ifølge Gregory Krauss, professor i nevrologi ved Johns Hopkins University School of Medicine, kan appen hjelpe millioner av mennesker:

«Nå kan vi bruke teknologien til å overvåke pasienter som får anfall, over hele landet, og vi kan samle inn data på en helt ny måte»

 

Føflekkreft

Den fryktede hudsykdommen forskes på over hele verden. Ved Oregon Health & Science University undersøkes det om bilder tatt med iPhone kan brukes til å monitorere forandringer i føflekker og risikoen for føflekkreft.

Forskerne vil la appen følge med ved å ta bilde av og måle størrelsen på føflekker over tid. Deltakerne kan dokumentere forandringer og dele informasjonen direkte med leger og helsepersonell.

Melanoma.jpg
Melanom kan i fremtiden overvåkes via iPhone. FOTO: National Cancer Institute

 

Ved hjelp av bilder fra titusenvis av iPhone-brukere over hele verden kan forskerne så lage algoritmer som potensielt kan bidra til å oppdage føflekkreft i fremtidige undersøkelser.

Direktør for forskningsprogrammet på føflekkreft ved Knight Cancer Institute, Sancy Leachman, sier:

«Det er helt avgjørende at føflekkreft oppdages tidlig. Hvis vi kan identifisere føflekkreft tidligere ved å gjøre det enkelt for pasientene å dele bilder av føflekkene sine, kan vi lære mer om sykdommens utvikling. Vi må ha tilgang til flere mennesker som vil delta i undersøkelser, for å kunne få informasjonen vi trenger. ResearchKit gjør dette enklere enn noensinne i form av utviklingen av en iPhone-app»