4 minutter å lese

Slik gikk det da Team Norway spilte VM i Overwatch – i Kina!

I sommer arrangerte spillgiganten Blizzard det offisielle verdensmesterskapet i e-sportfavoritten «Overwatch» for andre gang – denne gangen i Shanghai, Kina.

Med i kampen om heder, ære og en solid premiepott var Team Norway, ledet av tidligere proffspiller Jonas «AverageJonas» Navarsete.

– Det var ikke så veldig lang tid vi hadde på oss fra vi skulle finne spillere, til vi faktisk måtte fikse visum og reise avgårde. Så de som ønsket å være med på laget, kunne ikke ha noen andre ferieplaner, forteller Navarsete til Link.no.

• Les også: Hva kan norsk e-sport lære av fotballklubbene?

For å i det hele tatt kunne hevde seg i konkurransen, var det et poeng å finne landslagsspillere som allerede kjente godt til hverandre, forteller han.

– Derfor var det naturlig å ta med seg flere spillere med bakgrunn fra Oslo Lions – laget som har vært soleklart overlegne i «Overwatch» i begge finalene i Telenorligaen, sier Navarsete.

Team Norway besto derfor av Greger «Invision» Herland (DPS), Jørgen «Decod» Myrlund (Tank), Kha «iPN» Nguyen (Flex), Stefan «ONIGOD» Fiskerstrand (Flex), Iver «Trob» Straume (Support) og Christer «Iko» Ringelien (DPS) – med god støtte fra Espen «Aateigen» Aateigen (coach) og Jan Richard «Zappy» Stene (komite).

Hvordan det hele gikk, kan du se i denne vlogen fra turen:

– Ambisjonen vår før vi reiste var å komme på andreplass i gruppa vår. Vi regnet oss fram til at vi kom til å møte Frankrike, som rett og slett besto av de samme spillerne som i klubblaget Rogue. De er seks svært gode spillere som er veldig godt vant til å spille med hverandre, så vi antok at det ville bli tøft. Og vi tok det vel for gitt at vi ville komme bak Kina, som har et superdupert lag, sier Navarsete.

Selv om det altså ikke endte opp med noe pallplassering for Team Norway denne gangen, var det en stor opplevelse for alle å kunne delta på en såpass omfattende turnering.

– Det var en kjempeopplevelse for alle. For de fleste var dette første gang på en e-sportarena på med Tier 1-nivå. Alt var større enn vi ellers er vant til, med jublende publikummere, full tv-produksjon … til og med sminkerom, forteller Navarsete, som mente at Blizzard ikke holdt igjen når de inviterte verdens «Overwatch»-elite til dyst:

– Det var en særdeles påkostet tur til Kina. Vi fikk suiter på et femstjernes hotell, og spiste utrolig flott mat. Det var mye galskap, for å si det mildt.

– Det var også veldig gøy å få møte folk man kjenner fra miljøet, som castere fra APEX i Sør-Korea – i tillegg til mange man gjerne har sett på streams og turneringer gjennom flere år.

Samtidig var det spesielt én uventet utfordring som møtte de norske spillerne, utover kampene som utspilte seg på skjermene:

– Klimaet i Shanghai viste seg å være litt mer ekstremt enn vi hadde regnet med. Det var opp mot 38 varmegrader hele dagen, i tillegg til 80 prosent luftfuktighet. Når man da gikk inn og ut av busser og oppholdsrom som kjørte  full air condition på 19 grader, går det raskt galt. Vi hadde to stykker som ble ganske forkjølet til kampen mot Frankrike, noe som kanskje var litt begrensende for dem.

Ifølge Navarsete er det mye spenning knyttet til nettopp profesjonell spilling av «Overwatch» om dagen.

– Blizzard har tatt streng kontroll rundt turneringene i spillet, og det har oppstått et helt vanvittig prisnivå for deltakelse i de største turneringene. Det er snakk om opp mot 10-20 milliioner dollar for en plass i ligaen, noe som tiltrekker seg investorer som igjen jakter de beste spillerne. Det er blitt litt som i NFL-draftingen, sier Navarsete.

Dette er noe som igjen får konsekvenser for flere turneringer rundt om i verden, forteller han.

– For eksempel har DreamHack droppet «Overwatch», rett og slett fordi det ble for dyrt.

For ligaspill – som det vi finner i Telenorligaen – er det imidlertid «Overwatch»-spilling som normalt, noe Navarsete mener er veldig bra for både spillet og miljøet.

– Fortsatt er det ingen norske lag som er gode nok til å delta helt på topp i internasjonal sammenheng, det er et stykke opp til de beste lagene i Sør-Korea og USA. Vi ligger noen år bak, rett og slett. Heldigvis finnes det noe sånt som Telenorligaen, som  organiserer ligaer og skaper community.

Han drar sammenligninger fra norsk e-sport til norsk fotball:

– Telenorligaen er veldig viktig som et tiltak for breddeidretten, men det finnes ennå ikke noen norske organisasjoner som virkelig tør satse på e-sport på et profesjonelt nivå, slik vi ser i utlandet. Det blir litt som med Tippeligaen – det er ikke helt som med Premier League, sier Navarsete og forsetter:

– I dag er det vel en 3-4 spillere i Norge som er på god vei til å bli utenlandsproffer, og det er 3-4 flere enn i fjor. Det er allerede to stykker som nå spiller «Overwatch» på fulltid i Tyskland – foreløpig er det ikke noen profesjonelle satsinger i Norge som gjør det mulig for dem å holde seg her hjemme.

• Les også: Slik ble Overwatch populært i rekordfart