5 minutter å lese

VoLTE: En bitteliten revolusjon

Telenor har i disse dager startet et pilotprosjekt for tjenesten VoLTE/tale over 4G-nettet hvor du som kunde kan delta og dele dine erfaringer med oss, slik at vi kan tilby et best mulig produkt for deg som sluttbruker. Normalt sett er slike pilotprosjekt forbeholdt ansatte, men i dette tilfellet ønsker vi å rette oss mer mot forbrukerne og høste av deres erfaringer. Låter dette interessant kan du melde deg på interesseliste her.

Vil du være beta-tester for VoLTE? Meld deg på interesselisten for VoLTE her.

Fokus på innendørsdekning

Vi opererer i dag med en rekke frekvenser som innehar forskjellige egenskaper, og jo lavere frekvens det sendes på jo lengre vil signalet nå. Etter lanseringen av 4G har dette primært vært forbeholdt 1,8- og 2,6 Ghz frekvensene, og er mer myntet på byer og tettbygde strøk fremfor steder der befolkningen bor mer spredt. Da vi i fjor lanserte 4G over 800 Mhz-båndet var dette med på å øke innendørs dekning vesentlig for alle som ønsker å surfe med mobilen hjemme, på kjøpesentre, bussen eller andre innendørssteder.

Innendørsdekningen på tale blir nå bedre f.eks. i murblokker eller næringsbygg, fordi 800 MHz frekvensen på 4G har lengre rekkevidde enn spesielt 3G, men også marginalt bedre enn 2G.

Om du er over snittet opptatt av dekning og telekom har du mest sannsynlig merket deg at til tross for at du kan ha full 4G-dekning, er ikke dette ensbetydende med at samtalekvaliteten er like god. 4G er per i dag et rent datanett, og betyr at når du mottar en samtale mens du er tilkoblet 4G, vil mobilen automatisk bytte til 3G/2G, avhengig av hva som er tilgjengelig.

Dette vil nå endre seg i løpet av året som kommer, og fører til en rekke forbedringer på flere plan:

● Svartiden fra du trykker på «ring» til det ringer i andre enden, går fra 7-15 sekunder til 1-2 sekunder.
● Samtalekvalitet blir forbedret.
● Jevnt over bedre dekning på samtaler innendørs.
● Bedre batteritid da mobilen slipper å bytte mellom forskjellige nett under samtalen.

HD Voice som standard

Du har kanskje merket deg at HD Voice tidvis kan bryte og gå tilbake til den heller selsomme kvaliteten vi tidligere var vant med, og det skyldes at 3G-dekningen er dårlig og går over til 2G som ikke klarer å strømme den nødvendige trafikken. Menneskeøret kan høre et sted mellom 20 Hz – 20.000 Hz, og sammenligningsmessig vil en telefonsamtale legge seg i sjiktet rundt 300-3400 Hz og bygger på den standardiserte Adaptive Multi-rate(AMR)-kodeken utviklet for mobil. Til sammenligning benytter HD Voice seg av Adaptive Multi-Rate Wide Band(AWB, AMR-WB)-kodeken som bruker et langt større spekter, fra 50 Hz – 7000 Hz, og kan nesten sammenlignes med å gå fra kassett til vinyl. Skype benytter eksempelvis variabel bitrate, slik at kvaliteten kan være både bedre og dårligere, avhengig av den tilgjengelige båndbredden.

Om man klarer å høre merkbar forskjell mellom disse, skal dog godt gjøres.

Fra linje- til pakkesvitsjet nett

For deg som forbruker vil ikke dette påvirke hverdagen i altfor stor grad, foruten de ovennevnte punktene, men for Telenor er dette et stort skifte i teknologi som gjør oss langt bedre rustet for fremtiden. Inntil nå har ringing/SMS over 2G/3G benyttet seg av såkalt linjesvitsjing, som i korte trekk betyr at det opprettes en «linje» som automatisk setter av 30kbit/s fast for at samtalen/meldingen skal kunne gjennomføres.  Med VoLTE går man over til såkalt pakkesvitsjing og gjør det hele om til IP-pakker slik at tale, SMS og data benytter seg av samme teknologi, hvilket gjør hele affæren langt mer effektiv og behovet for båndbredde minskes. Dette innebærer også at talekvalitet vil prioriteres over annen trafikk, for å sikre at kvaliteten ikke endrer seg under samtalens løp og frigjører ressurser i form av smart frekvensbruk.

Nye muligheter åpner seg

Dette innebærer også at man for første gang kan benytte seg av surfing og fildeling mens man prater, og åpner for andre arenaer som videotelefoni uten at det er behov for tredjepartsapplikasjoner som Skype, Viber o.l. Noe av forskjellen mellom disse tredjepartsapplikasjonene og en VOIP-tjeneste over VoLTE, er at det settes en rekke krav fra Nkom (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, tidligere Post- og Teletilsynet) som fordrer at produktet skal levere sperretjenester, nødnummer, sikkerhet og kvalitet på like linje som linjesvitsjet telefoni, hvilket verken Skype, Viber eller andre VOIP-tjenester kan skilte med.

VoLTE er allerede rullet ut hos noen operatører i USA, og her hjemme er Ice.net også i gang med testing og er planlagt å være klare i løpet av 2015. En av de store fordelene med dette teknologiskiftet er at det i praksis vil gjøre 2G/3G unødvendig, da 4G-standarden inneholder alt man trenger for å kunne dekke tale, data og gjør det enklere å kunne implementere nye fremtidige tjenester da alt er basert på IP. Videre innebærer dette at man sikter seg inn på å legge ned 3G-nettet innen 2020, til fordel for 4G og potensielt 5G når den tid kommer.

2G-nettet vil enn så lenge bestå i all sin prakt, som en grunnsten i vårt mobilnett.

Per dags dato er det kun et fåtall mobiler som støtter VoLTE, og krever at brikkesettet i mobilen støtter funksjonen, samt en oppdatering av operatørinnstillinger for SIM-kortet.

Per nå er det Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z3 som støtter VoLTE, og vil videre støttes av flere av de kommende mobilene fremover.

Vil du være beta-tester for VoLTE? Meld deg på interesselisten for VoLTE her.