5 minutter å lese

Vil du besøke «Westworld» selv? Med VR kan du få muligheten

2016 har virkelig vært det store VR-året. Ikke bare har vi opplevd storlanseringer som Oculus Rift, HTC Vive og PlayStation VR, men det pøses også ut stadig mer fascinerende og ikke minst mobilbaserte VR-opplevelser.

• Les alt om VR på Link.no

Med de mulighetene en slik oppslukende teknologi gir, er det ikke overraskende at også mer tradisjonelle historiefortellere snuser på fenomenet.

Blant dem er HBO, som har omfavnet nettopp VR for å gi sin nye seriesensasjon «Westworld» en svært passende digital oppmerksomhet.

I serien følger vi de svært uforutsigbare hendelsene som oppstår idet menneskelige turister får slå seg løs i en fornøyelsespark befolket av svært menneskeaktige androider – og nå har også du muligheten til å ta dine egne skritt (og pistolskudd) inn i den ville vesten.

westworld_vr_1

Riktignok har ikke HBO sluppet «Westworld»-opplevelsen for at du skal kunne prøve hjemme – i hvert fall ikke ennå. Snarere er det snakk om en stor VR-showcase, kalt «Westworld VR», som i skrivende stund er på rundreise i Sør-Amerika.

For å gjøre det hele så tro mot serien som mulig, må du personlig tre inn i et lokale som ser helt likt ut som ankomstområdet i serien. Her blir du møtt av virkelige (?) mennesker, før du får på deg VR-utstyret … og kan selv oppleve «Westworld» på kroppen.

I starten får du, akkurat som i tv-serien, velge om du vil ta på deg en hvit eller svart hatt – samt velge våpen. Deretter tar det, ifølge de som har fått prøvd opplevelsen, grundig av. Her er en videogjennomgang av opplevelsen fra da TechInsider fikk teste det hele under ComicCon i New York tidligere i høst.

Et par utsendte fra spillnettstedet IGN som på samme tid fikk prøve VR-opplevelsen, kan rapportere om en opplevelse som blander det virtuelle med det virkelige på en besnærende måte:

– Jeg elsker at man kan bruke VR for å utvide historiene som fortelles på tv. Du kan jo gjøre dette med andre serier som «Game of Thrones» eller «True Detective også». Og selv om det kanskje fungerer spesielt bra med nettopp «Westworld», gitt tematikken, er dette en fantastisk mulighet for å gi et ekstra glimt inn i verdenene fra tv-serier, forteller de to.

Ifølge en representant for HBO Nordic er det absolutt aktuelt å hente opplevelsen også til Norge i forbindelse med seriens andresesong, som nylig ble bekreftet.

westworld_vr

Ifølge Ryan Wilkerson, som er visepresident for opplevelsesdesign hos HBO, begynte selskapet faktisk å utforske hvilke muligheter VR kan gi allerede for fem år siden – de har blant annet laget en VR-opplevelse der man kan klatre opp den store veggen i «Game of Thrones».

– Vi forstå hvilken rolle denne teknologien kommer til å spille for vår tjeneste, og måten vi forteller historier på. På bakgrunn av dette, bestemte vi oss for å gjøre en stor investering i å hente de beste folkene til et førsteklasses teknologisk team. Dette er folk som har kommet til oss fra teknologi-, spill-, og strømmebransjen, sier Wilkerson til Digital Trends.

Som vi nylig kunne se også her hjemme i Norge, med det svært spennende tv-samarbeidet mellom Future Group og TVNorge, er det ikke bare HBO som tror at VR kan utvide spillerommet for å formidle opplevelser basert på filmer og tv-serier – langt bedre enn det klassiske trailere kan gjøre.

I forkant av den etterlengtede sesongpremieren på sjuende runde med «The Walking Dead» tidligere i høst, lanserte for eksempel AMC en 360-opplevelse som setter deg i sentrum av et zombieangrep – en opplevelse som definitivt gjør seg bedre i VR enn i det virkelige liv.

Akkurat som med de fleste andre 360-videoer som er tilgjengelig på nett, er det mulig (og moro) å dra seg rundt i videoen med musepekeren på en datamaskin, eller ved å vri og vende på mobilen.

Men aller mest oppslukende blir det om du bruker et VR-headsett som Gear VR eller tilsvarende – der mobilen sørger for en god og alltid tilgjengelig VR-opplevelse, selv på farta.

Les også: Derfor trenger ikke den dyreste VR-opplevelsen bli den beste

Vi har også flere eksempler på at film- og tv-skapere tar i bruk 360- og VR-video for å dra oss inn i fiktive universer

«The Martian VR Experience» er for eksempel basert på storfilmen med Matt Damon i hovedrollen. I denne opplevelsen får du selv se hvordan det er å være strandet på Mars, gjennom øyne til nettopp Damons rollefigur Mark Watney. VR-opplevelsen er gjort tilgjengelig til en rekke forskjellige VR-masker, og kan blant annet lastes ned til Samsung Gear VR.

Som regissør Ridley Scott selv sier i denne bakomfilmen:

– Publikum kan oppleve historiefortelling på en måte vi tidligere bare kunne forestille oss.

Som man skulle forvente av en storserie som «Star Wars», har også de tatt VR inn i varmen forlengst. Da Facebook lanserte støtte for 360-video, ble det gjort med brask og bram takket være en «The Force Awakens»-opplevelse som skapt for VR.

Nå som en ny «Star Wars»-film er på trappene, skulle det bare mangle at vi fikk et glimt inn i hvordan det er å fly en X-wing i møte med en Star Destroyer …

Om du har en Samsung Gear VR, kan du for også spenne på deg utstyret og for eksempel se hvordan det er å være medlem av antisuperheltgruppa Suicide Squad i en mildt opphetet situasjon …

Hva har vi så i vente i årene som kommer? Wilkerson hos HBO er ikke i tvil:

– Med VR har vi virkelig muligheten til å skape en helt spesiell opplevelse knyttet til historiefortelling, som våre innholdsskapere kan bruke på unike og tiltalende måter. Men det er fortsatt tidligere dager for teknologien. For oss handler det om å eksperimentere og finne ut hvordan våre kreative og tekniske team kan jobbe sammen for å bruke dette mediet på best mulig måte.

• Les alt om VR på Link.no