3 minutter å lese

Whiskyglass og dansemann: Her er de nye emojiene!

Nylig skrev vi om hvordan stadig flere – inkludert Google og Telenor – har reagert på at de etablerte emojiene kan oppfattes som kjønnsdiskriminerende, og nå derfor gjør noe med det. Jenter kan ikke bare danse og lakke negler, de kan også være hardtarbeidende og smarte!

Kritikken kan imidlertid også gå andre veien. Hvorfor er det bare damer som får feste og ablegøye på emoji-vis?

Med de nye offisielle emojiene som rulles ut den 21. juni, blir det heldigvis mulig for feststemte menn å uttrykke seg for eksempel på denne måten:

dansemann

Det er det offisielle emoji-overherredømmet i UTC (kort for Unicode Technical Comitee) som nå har avgitt sin årvisse dom over hvilke nye symboler du snart kan ta i bruk når du samtaler med andre over nett og mobil.

UTC består av representanter for noen av verdens største IT-selskaper, blant andre Google. Apple, Microsoft, IBM og Facebook. I deres seneste kvartalsmøte, avholdt tidligere i mai, ble det enighet om at totalt 72 nye emojier skal bli tatt inn i det offisielle utvalget i den såkalte Unicode 9.0.

Blant de nye emojiene finner vi en ROFL-smiley (som ruller seg leende rundt på gulvet), en prins, en lang nese, en klovn, en gravid dame, en mann i smoking (evt. brudgom), en and, bacon, whiskey … og både en baguette og en agurk (for de av dere som liker å insinuere ting).

I denne oversikten fra Emojipedia finner du en rekke av de nye emojiene, samt noen andre som kan forventes å dukke opp til neste år.

Skjermbilde 2016-05-31 kl. 12.10.03
Foto: Emojipedia.org

 

Det at disse emojiene lanseres offisielt i juni, betyr imidlertid ikke at du kan slå deg løs med dem helt ennå. Etter godkjennelsen må nemlig de forskjellige tjenestetilbyderne implementere de nye emojiene i sine systemer, noe som gjerne kan ta litt tid.

– De dukker ikke opp på magisk vis straks vi godkjenner dem. Produsentene må putte dem inn i telefonene sine. Men straks de er godkjent på mai-møtet vårt, går de typisk i gang med jobben om å implementere emojiene, sa Unicode-president Mark Davis etter storslippet på hele 184 nye emojier i fjor – som blant annet ga folk muligheten til å gi fingeren.

Også disse ble godkjent på mai-møtet til Unicode, men dukket altså ikke opp på iPhone før et stykke uti oktober.

Les også: Nå har iPhone fått 184 nye emojis!

Unicode, som også sørger for at verdens mange språk kan sees og forstås på de mange forskjellige skjermene rundt om, hviler ikke på sine laurbær nå som de 72 godkjente emojiene (og noen ikke-godkjente, som rifla i bildet over) er klare til å sendes ut i verden.

Mmmm, bacon.
Mmmm, bacon.

Allerede pønsker de på hva vi kan forvente av nye emojier i 2017, og har foreløpig funnet fram til noen godkjente kandidater til mai-møtet neste år. Blant disse finner vi også fire emojier som spesifikt omhandler kinesisk mat: En dumpling, spåkjeks og en takeout-boks med spisepinner – samt et par spisepinner for seg selv.

Disse er faktisk tatt med på bakgrunn av innspill fra publikum, noe du faktisk selv kan gjøre som du føler at noe mangler.

Etter en tekstmeldingsutveksling om nettopp dumplings oppdaget San Francisco-beboerne Jennifer Lee og Yiying Lu på at det ikke var noen emojier for kinesisk mat blant pizza, hamburger … og både taco og burrito.

– Min venn Yiying ønsket å sende meg en dumpling-emoji, og oppdaget at det ikke fantes. Om det ikke finnes noe dumpling-emoji, har systemet som ligger til grunn åpenbart feilet, sier Lee til ABC7 News.

Venninnene sendte inn sine forslag til Unicode – og jaggu kan det ikke hende at de dukker opp på telefoner over hele verden i 2017!

kinamat2