6 minutter å lese

Nyhet! Med WiFi Tale ringer du over det trådløse nettet

Om du har opplevd dårlig innendørsdekning på mobilen på bestemte steder hjemme eller på jobb, er du neppe alene. Dette løses nå med den nye Telenor-tjenesten WiFi Tale, som sikrer full innendørsdekning selv på de stedene der du tidligere har slitt.

– Når vi nå lanserer WiFi Tale til alle Telenors kunder, vet vi derfor at dette er noe mange kommer til å sette veldig pris på i hverdagen. Den nye tjenesten gjør det nemlig mulig å ringe og sende SMS med mobilen din, selv om det skulle være dårlig mobildekning der du oppholder deg, sier systemarkitekt Sonam Rani i Telenor til Link.no.

Dårlig innendørsdekning har lenge vært en vanskelig nøtt å knekke for mobilselskaper. Selv om dekningen på utsiden av et bygg kan være helt topp, sliter ofte mobilsignalene med å trenge gjennom tykke murvegger, solisolerte vinduer, gulv med varmekabler og en rekke andre vanlige materialer vi vanligvis omgir oss med.

Slike problemer tilhører nå altså fortiden. Sonam Rani, som er prosjektleder for WiFi Tale, forteller gjerne hvordan det hele fungerer:

– Om du har WiFi Tale aktivert, vil telefonen automatisk koble seg opp til det trådløse nettet ditt om mobilsignalet blir svakt eller faller ut. Om du har aktivert tjenesten er dette noe som skjer automatisk, basert på hvor godt telefonen klarer å plukke opp de forskjellige signalene.

Ring som normalt

For deg som bruker vil du altså kke merke noe forskjell på en slik samtale og en «vanlig» samtale. Heller ikke på regningen, ettersom tjenesten i seg selv er gratis og både ringeminutter og meldinger går av Telenor-abonnementet ditt som vanlig.

Dette betyr at du kan nås på ditt vanlige mobilnummer overalt, selv i de krokene som tidligere gjorde at de som ringte deg ble sendt rett til telefonsvareren.

Når WiFi Tale er aktivert på iPhone, vil du se dette nye symbolet.
Når WiFi Tale er aktivert på iPhone, vil dette nye symbolet dukke opp.

Om du er klar for en litt mer teknisk forklaring på hva som faktisk foregår bak kulissene, har Rani svar:

– Fra din telefon og til det ytterste punktet i Telenors kjernenett, dannes det en såkalt IPsec-tunnel som sikrer at samtalene som går over WiFI-nettet er krypterte og sikre. Dette er jo samtaler som kan gå over alle typer trådløse nett, også de usikre og åpne.

WiFi Tale må aktiveres

For å kunne bruke WiFi Tale, må du ha en telefon som støtter tjenesten. De fleste nye iPhone kan bruke WiFi Tale etter oppdateringen til iOS 10.2, en rekke modeller fra Sony og Samsung har også støtte (støtte til Samsung S7-telefonene er rett rundt hjørnet) – full oversikt over alle støttede modeller finner du på infosiden om WiFi Tale.

– Ettersom dette hovedsakelig er en tjeneste som er ment for de som sliter med innendørsdekningen, er ikke WiFi Tale aktivert som standard på telefonen din. Dette er derfor noe du selv må gjøre i innstillingene om du opplever dårlig dekning hjemme eller på jobb, sier Rani.

Slik aktiverer du WiFi Tale:

iPhone:

Åpne Innstillinger – Velg Telefon – Velg Wi-Fi anrop – Aktiver Wi-Fi anrop
Når WiFi anrop er aktivert vil mobilen automatisk benytte Wi-Fi til samtaler og SMS ved behov.

Samsung:

Åpne Innstillinger – Velg Wi-Fi anrop – Skru på
Telefonen vil foreslå «Wi-Fi foretrukket», som er det anbefalte valget fra Telenor.

Sony:

Åpne Innstillinger – Velg Mer – Velg Wi-Fi anrop – Skru på
Telefonen vil foreså «Wi-Fi er foretrukket», som er et anbefalte valget fra Telenor.

Ifølge Rani er WiFi Tale en svært nyttig funksjon for privatkunder som bor i hus med tykke vegger, men også for mange bedriftskunder:

– Mitt inntrykk er at det spesielt er endel bedrifter som sliter med dette. Det kan være på grunn av moderne bygg med mye glass og betong, eller rett og slett at de har mange ansatte som kjemper om samme mobildekning.

Enten du bruker funksjonen hjemme eller på jobb, er det uansett viktig at du kan stole på dekningen når du først har fått den. Ifølge Rani har lanseringen av WiFi Tale vist seg å gå svært bra, rent teknisk.

– En av fordelene med WiFi Tale, er at du får en sømløs overgang fra trådløsnettet til 4G-nettet om du skulle bevege deg rundt. Vi har registrert en veldig lav droprate på bare 0,15 prosent når tjenesten nå er rullet ut – altså hvor mange som opplever at samtalen faller ut, sier Rani.

Sonam Rani har allerede merket at mange kunder som har slitt med innendørsdekningen setter stor pris på WiFi Tale.
Sonam Rani har allerede merket at mange kunder som har slitt med innendørsdekningen setter stor pris på WiFi Tale.

Det at du nå kan ringe over det trådløse nettet hjemme, gir deg også full kontroll på din egen innendørsdekning – på godt og vondt. Er WiFi-nettet ditt dårlig eller hullete, må du kanskje selv gjennomføre enkelte grep for å ordne opp i dette.

– Det kan jo hende at den trådløse ruteren hakker eller faller ut, og det får ikke vi gjort så mye med. Det vi kan gjøre, er imidlertid å forsøke å kontrollere kvaliteten på samtalene via en Quality of Service-innstilling (QoS) på ustyret til de som har bredbånd fra Telenor, sier Rani.

Med denne innstillingen vil samtalene som går via WiFi Tale få forrang foran annen trafikk over bredbåndet, noe som sikrer at du kan nås selv om alle andre i huset spiller online eller ser på Netflix.

– WiFi Tale fungerer på alle typer trådløse nett i Norge, uansett hvem du har som bredbåndsleverandør. Men vi kan bare sørge for en slik QoS-innstilling på utstyret fra Telenor – om du har en annen leverandør kan du etterspørre dette hos dem.

Rani anbefaler en nettlinje på minimum 1 Mbit/s om du skal bruke WiFi Tale.

– En samtale bruker rundt 200 kbit/s, noe som betyr at det kan gå opptil fem samtidige samtaler på en slik linje.

FAKTA OM WIFI TALE:

  • WiFi Tale sikrer at kunder kan ringe og sende SMS på vanlig måte over WiFi-nett i Norge. Du trenger ikke laste ned noen app for å bruke tjenesten
  • Tilgang til WiFi gir tilgang til mobilnettet, selv uten mobildekning
  • WiFi Tale fungerer i utgangspunktet på hvilket som helst WiFi-nett og bredbåndsforbindelse, uavhengig av hvilken bredbåndsleverandør som leverer forbindelsen der du oppholder deg
  • Er du allerede Telenor-kunde på fast bredbånd, er WiFi Tale prioritert foran annen internett-trafikk for alltid å sikre deg den beste brukeropplevelsen
  • WiFi Tale fungerer foreløpig ikke i utlandet
  • WiFi Tale er inkludert i alle Telenors mobilabonnement (gjelder ikke kontantkort), og trafikken bruker av taleminuttene på samme måte som for anrop over 2G og 3G