2 minutter å lese

Yamaha lærer roboter å kjøre motorsykkel – men hva er vitsen?

Selvkjørende biler er, til tross for at vi ennå ikke har så mange av dem på veien ennå, gammelt nytt. Store firmaer som Google har lenge eksperimentert med kunstig intelligens bak rattet, og det er neppe lenge til det blir en praktisk realitet.

Hvem kunne vel ikke tenke seg en robotsjåfør som kan frakte både mennesker og ting rundt omkring … så lenge det er trygt?

Men så har vi Yamahas siste påfunn, da …

Si hei til Motobot – en robot som kjører motorsykkel!

cfcbf0e6-abab-44b9-a126-273f856a1687

Ifølge nettstedet Phys.org er Motobot den store snakkisen på Tokyo Motor Show 2015, som avholdes i disse dager.

Samtidig som Motobot ble avduket, viste også Yamaha fram en video der roboten har fått en litt merkelig, gutteaktig robotstemme.

I videoen sier roboten selv at den ennå ikke er så veldig flink til å kjøre motorsykkel som oss mennesker – den har jo tross alt like mange årene på baken som oss mennesker når det kommer til å trene seg opp.

Men sånn har den ikke tenkt å la det være lenge. Ambisjonen er nemlig ikke bare å bli like flink til å kjøre motorsykkel som de beste menneskelige sjåførene … men enda bedre.

Imponerende er det uansett å bevitne roboten kjøre helt av seg selv – selv om den foreløpig må ha støttehjul. Om Yamahas ingeniører får det som de vil, kan vi om ikke lenge oppleve at roboten kjører en umodifisert motorsykkel i hastigheter over 200 km/t.

Men så var det altså det uunngåelige spørsmålet: Hva er egentlig vitsen med roboter på motorsykler – et transportmiddel som bare kan ha én passasjer, og ikke nevneverdig med bagasje?

Kanskje åpner det for en revolusjon innen kjappe budleveranser av enkle dokumenter (selv om vi her heier mer på dronene), eller selvkjørende robotmotorsykkelpatruljer på motorveiene. Litt mer skummelt blir det når vi tenker på hvilke andre roboter det er som kjører motorsykler i diverse fremtidsvisjoner …

image

Selv om mange sikkert klør seg i hodet og lurer på hva vi skal bruke robotene til, kan muligens Yamaha-ingeniørene kaste litt lys over nettopp det:

Ved å la robotene testkjøre fremtidige motorsykler selskapet utvikler, kan det medføre et større og bedre datagrunnlag for sikrere og mer avanserte kjøreopplevelser for oss menneskelige sjåfører.

yamaha-motobot